Kommunhuset i Båstad är en av tre byggnader där dockor hittades hänga på fredagsmorgonen.

Kommunhuset i Båstad är en av tre byggnader där dockor hittades hänga på fredagsmorgonen. Foto: Arkivbild

Hängda dockor utanför flera kommunhus

Utreds som olaga hot mot grupp

SKÅNE/BLEKINGE. Under fredagsmorgonen möttes kommunanställda i Ronneby, Skurup och Båstad av en obehaglig syn. Utanför städernas kommun- eller stadshus hängde dockor i människostorlek. "De hade en snara runt halsen och det fanns även en del politiska budskap i anslutning till dockorna", säger polisens presstalesperson Jimmy Modin.

Polisen har under morgonen varit på plats och plockat ner dockorna. Likheter mellan händelserna gör att man utreder ett samband.

– Vi har tagit med oss dockorna och kommer att undersöka om någon grupp kan tänkas ligga bakom det här. I nuläget är rubriceringen olaga hot mot grupp, säger Jimmy Modin.

Enligt P4 Blekinge satt det ett anslag på fasaden till stadshuset i Ronneby med ett högerextremt budskap.

– Det var standardbudskapet från NMR (Nordiska motståndsrörelsen reds anm.), att politiker är landsförrädare och ska hängas. Jag tycker sånt här är obehagligt och det passar sig inte i en demokrati som Sverige att hålla på så, säger kommunens kris- och beredskapshandläggare Per Drysén till radiokanalen.

Polisen vill dock inte kommentera innehållet.

– Det är inget vi går in på, säger Jimmy Modin.

I Skurup har man valt att skärpa säkerheten efter det inträffade.

– Vi kommer att ha extra bevakning av kommunhuset den närmaste tiden, säger säkerhetschefen Malin Ekblad till SVT Nyheter Skåne.

Marcus Oscarsson, politisk kommentator på TV4, konstaterar att hotbilden mot politiker har ökat på senare år. Och han lägger skulden på några av världens största företag.

"Politikerföraktet ökar allt mer i takt med sociala medier och företag som Facebook, Instagram och Google som sprider hat och inte tar sitt ansvar trots omfattande påtryckningar i flera år från såväl politiker som allmänheten", skriver Oscarsson på sin Facebooksida.

Publicerad 15 November 2019 10:16