Laholmspusslet har tagits fram av UF-företagarna Simon Broqvist och Oskar Skeffington.

Laholmspusslet har tagits fram av UF-företagarna Simon Broqvist och Oskar Skeffington. Foto: Rickard Gustafsson

Tavla av Laholm blev UF-företag

Säljer pussel avbildat från konstnären Nils-Erik Nilssons målning

LAHOLM. Ett besök på Falcks Tavelinramning i Laholm blev gnistan som tände Oskar Skeffingtons och Simon Broqvists affärsidé. Ett tilltalande motiv på en tavla blev till ett pussel och nu strömmar beställningarna in till Osbeckselevernas UF-företag.

Av
Rickard Gustafsson

Oskar Skeffington, Veinge, och Simon Broqvist, Laholm, går sista året på elprogrammet på Osbecksgymnasiet. När det var dags att finna en affärsidé till deras blivande UF-företag gick tankarna först till att producera en ljushållare i trä eller skapa olika produkter med hjälp av 3D-skrivare.

Idéerna kasserades omgående när duon klev in på Falcks Tavelinramning på Östertullsgatan.

– Vi såg en tavla som hängde på väggen som vi tyckte var väldigt fin och då bestämde vi oss för att motivet skulle kunna användas för ett pussel, säger Oskar Skeffington.

Motivet föreställer Stortorget i Laholm i gemytlig 50-talskänsla, men med moderna inslag där bland annat tennisoraklet Björn Hellberg och laholmskonstnären Kirke Ralph kan ses. Tavlan är skapad av Halmstadskonstnären Nils-Erik Nilsson.

– Vi gillar hans stil. Tavlan är realistisk, detaljrik, har fina färger och ger en positiv och glad känsla, säger Simon Broqvist.

Tavlan som skapats av Halmstadskonstnären Nils-Erik Nilsson har blivit pussel genom Simon Broqvists och Oskar Skeffingtons försorg.

Tavlan som skapats av Halmstadskonstnären Nils-Erik Nilsson har blivit pussel genom Simon Broqvists och Oskar Skeffingtons försorg. Foto: Privat

Konstnären Nils-Erik Nilsson har under senaste tio åren blivit känd för att ha porträtterat samtliga svenska städer, från Kiruna i norr till Malmö i söder, och målningarna har blivit både vykort, tavlor och brickor.

Och nu också pussel.

– Vi kontaktade honom och berättade om vår idé och då sa han att han själv försökt att göra pussel och var väldigt positiv till att hjälpa oss, säger Oskar.

Sagt och gjort, efter en överenskommelse om att skänka fem pussellådor, skred killarna till verket. De sökte sponsorer och fick träff hos både föreningen Gamla Laholm och tryckeriföretagen Trydells och Printografen.

Med ett litet startkapital började de marknadsföringen och kunde nyligen skicka iväg en beställning på 68 pussel till ett europeiskt företag med tillverkning i Slovakien.

– Vi gjorde beställningarna och förhandsbetalade med alla pengar vi hade och det skedde innan efterfrågan kom, berättar Oskar.

Efterfrågan har varit stor, men då har vi ännu bara marknadsfört oss med affischer på skolan och via våra egna sociala medier.

Med affischer på skolan och en färdiglevererad produkt steg intresset snabbt för LaholmsPusslet, som är namnet på killarnas UF-företag.

– Efterfrågan har varit stor, men då har vi ännu bara marknadsfört oss med affischer på skolan och via våra egna sociala medier, säger Oskar innan Simon flikar in.

– Vi märkte ganska snabbt att vi skulle behöva göra ytterligare en beställning.

Med Falcks Tavelinramning och Lekia i Laholm som återförsäljare, samt försäljning vid Vintermarknaden på Osbeck den 5 december och på Stortorget dagen innan julafton hoppas killarna på att pusslet blir en populär julklapp.

– Målgruppen känns väldigt bred. Det är många elever som redan köpt och jag tror att både ung som gammal kan vara intresserade. Allt från dem som gillar Laholm till dem som gillar att lägga pussel, säger Oskar.

– Får vi mycket beställningar så skickar vi nya order till vår leverantör. De är väldigt smidiga och samarbetsvilliga och kan leverera inom en arbetsvecka, säger Simon.

Pusslet funkar året runt, men det ska bli roligt att se hur stort intresset blir till jul.

Efter en försäljningsmässigt god start återstår det att se om LaholmsPusslet blir årets lokala julklapp. Samtidigt betonar Oskar och Simon att pusslet inte på något sätt är julrelaterat.

– Pusslet funkar året runt, men det ska bli roligt att se hur stort intresset blir till jul, avslutar Oskar.

Publicerad 25 November 2019 09:34