Britta Nilsson, syster till Karl-Gustaf Jönsson, representerade minnesfonden tillsammans med Lars-Göran Persson och Roland Andréasson, när diplom och stipendium utdelades till Magnus Carlsson.

Britta Nilsson, syster till Karl-Gustaf Jönsson, representerade minnesfonden tillsammans med Lars-Göran Persson och Roland Andréasson, när diplom och stipendium utdelades till Magnus Carlsson. Foto: privat

Udda konstskapande gav pris ur stipendiefond

Magnus Carlsson årets stipendiat

LAHOLM.

På Plönninge lantbruksgymnasium fick han utlopp för sitt maskinintresse, och på Konstfack koncentrerade han sig på textila tekniker. Denna udda konstnärliga kompetens har gett Magnus Carlsson ett absolut eget formspråk i bilder och skulpturer. Nu har han ”för ett ” fått ta emot 2019 års stipendium ur Karl-Gustaf Jönssons fond.

Av
Roland Andréasson

Magnus Carlsson är numera bosatt i Malmö, där han är lärare på en hantverksutbildning för vuxna, men utdelningen skedde i samband med att han besökte sitt föräldrahem i Köpinge utanför Laholm. Där disponerar han en verkstadslokal och har ett rikt material att jobba med.

– Förra sommaren köpte jag ett ton stångjärn. Jag vet ännu inte riktigt hur jag skall använda det, men det kommer nog infall och idéer, säger han.

Magnus Carlsson, född 1977, har ända sedan unga år haft ett stort intresse för motorcyklar och maskiner. Han ägnade sig med liv och lust åt traktorpulling, men plötslig tog livet en annan vändning. På Hemse folkhögskola på Gotland lärde han sig fotografi och fick sedan anställning som assistent hos en modefotograf i Stockholm.

– Jag tröttnade på modevärlden men i det textila språket fanns något jag ville komma åt. Därför blev det textil på Konstfack.

Hans utställning i fjol på Stadshusgalleriet i Laholm blev en stor succé med sällan skådade besökssiffror. Där fanns inte så mycket av det textila inslaget men desto mer av metall och montage.

– Jag är fascinerad av allt som är gammalt och har hjul - jag ser en skönhet i dess form och funktion, säger Magnus Carlsson.

Konst gav fond

Prov på Karl-Gustaf Jönssons skulpturer kan beses på olika platser i Laholms kommun, bland annat hans ”Potatisplockarna” vid Fribergs hörna. När den ysbyfödde konstnären gick bort 1997 avstod hans syskon från arvet från hans konstnärliga kvarlåtenskap. Därför kunde hans vänner ordna en stor utställning i Hallbergska stallet. Inkomsterna från expon bildade grundplåten till den fond, som delar ut stipendier till konstnärer, bosatta eller uppväxta i Laholm. Fonden är helt fristående men förvaltas av Föreningen Gamla Laholm.

– Vi väljer stipendiater med omsorg och försöker göra det i Karl-Gustafs anda. Han skall kunna nicka bifall från sin himmel, säger Lars-Göran Persson från minnesfonden.

Publicerad 26 November 2019 16:24