Jan Eriksson på Skråmereds lantbruk har blivit utsedd till Årets Djurskötare i Sverige 2019.

Jan Eriksson på Skråmereds lantbruk har blivit utsedd till Årets Djurskötare i Sverige 2019. Foto: Johan W Jönsson

Eriksson på Skråmered är kornas dröm

Han är årets djurskötare i Sverige

SKRÅMERED.

Jan Eriksson på Skråmereds lantbruk har blivit utnämnd till Årets Djurskötare 2019 i Sverige av ”Tidningen Husdjur”. – Det känns så klart roligt! Men det är ju inget man kan tävla om egentligen, säger Eriksson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

”Kunnig, noggrann, mycket intresserad, erfaren och högt uppskattad” – berömmet haglar i motiveringen till varför Jan Eriksson tilldelas utmärkelsen som årets djurskötare.

– Det gör mig självklart glad men framförallt så tycker jag att det är bra att yrket djurskötare får uppmärksamhet och publicitet. Det är ett viktigt yrke, säger Eriksson.

Skråmereds lantbruk utanför Våxtorp har 320 mjölkkor och 380 ungdjur. Man odlar på 400 hektar åkermark. Jan Erikssons uppgift är att se till att korna har det bra.

Nomineringar till Årets Djurskötare lämnas i regel in av arbetsgivare, arbetskamrater eller rådgivare.

På Skråmered arbetar totalt tio man fördelat på sex i stallarna och två ute.

– Vi har rumäner som sköter mjölket. Det har blivit så att flera av de större gårdarna har utländsk personal. Statusen på det här yrket behöver höjas i Sverige, säger Eriksson.

Anders Nilsson, som äger Skråmered, arbetar tillsammans med skola och kommun för att få till en statushöjning på yrken inom lantbruket.

– Det är ett viktigt yrke som folk inte tänker på. Man köper mat på ICA men de flesta reflekterar inte så mycket över hur den blir till. Maten måste ju komma någonstans ifrån.

– Idag är det inte lika självklart att de flesta vet hur våra livsmedel producerats och hur det går till på ett lantbruk. Ett samarbete med skolan skulle på sikt förhoppningsvis kunna leda till en statushöjning.

– Det här yrket är långt ifrån bara koskit och dynga. Det handlar om biologi och teknik. Det är mycket mer komplext än vad många kan tro.

Jan Eriksson har arbetat som djurskötare i många år.

– Jag arbetade tidigare för Gunnarssons i Ränneslöv och Skottorp. Efter ett antal år där var jag sugen på att röra på mig och då fick jag reda på att det fanns ett ledigt jobb här.

Tjänsten som ladugårdsförman på Skråmered har Jan haft sedan 2010.

– Jag titulerar mig själv djurskötare. Som ladugårdsförman har man en del personalansvar också, men den biten sköter Anders, berättar Eriksson.

”Jan Eriksson är en dröm för varje mjölkko och varje arbetsgivare. Han ser ständigt till djurens bästa och vill hela tiden förbättra produktionen vilket leder till friska djur och ett lönsamt mjölkföretag.”, kommenterar Linda Grimstedt, chefredaktör på Tidningen Husdjur.

Eriksson beskrivs som kornas dröm - han trivs med dem och de med honom.

Eriksson beskrivs som kornas dröm - han trivs med dem och de med honom. Foto: Johan W Jönsson

Korna på Skråmered mjölkas tre gånger om dagen – klockan 06, 14 och 22. Varje mjölkning tar runt fyra och en halv timme.

– Vi gick upp från två gånger till tre för några år sedan. Det sades att man kunde få 10-15 procent mer i avkastning vid tre mjölkningar. Vi var nyfikna på att se om det stämde, säger Eriksson och fortsätter:

– Det gjorde det. Men lönsamheten i det kan diskuteras. Är mjölkpriset bra kompenserar det för ökad arbetskostnad och slitage. Är mjölkpriset lägre är det inte säkert att lönsamheten blir bättre med tre mjölkningar.

Mår korna bättre av att mjölkas tre gånger?

– En ko med mycket mjölk i juvret tycker att det är skönt att bli mjölkad. Samtidigt är vi uppe i den kapacitet vi klarar av med nuvarande system. En ko ska inte behöva stå och vänta – en ko ska mjölkas, äta och vila.

Skråmereds lantbruk är pionjär inom mjölkproduktionen i Sverige.

– Det som är speciellt med denna gården är att vi har satsat på korsningar. Många kör renrasigt men vi har valt att köra procross.

– Ett problem överlag inom djurnäringen är inavel. På detta sättet bryter man det samtidigt som man får en korsningseffekt, berättar Eriksson.

Skråmered har fått effekt i form av bättre djurhälsa med friskare djur och bättre fruktsamhet.

– Korna blir även mer fodereffektiva och det ger också effekt på avkastningen. Dessutom har våra djur bättre köttegenskaper än vad en renrasig SRB (Svensk rödvit) och SLB (Svensk Låglandsboskap/Svensk Holstein) har.

Mjölkkorna på gården är kraftigare än de traditionella renrasiga.

– När det kommer hit folk och tittar säger de: ”granna koer, men mjölkar de något?” Då får man förklara att vi hade bäst avkastning i Halland och att vi var topp-tio i Sverige föregående mjölkår.

– Det är många bönder som är intresserade av raser och därför kör på en renrasigt. Men jag kan rekommendera korsning. Man behöver inte korsa hela besättningen på en gång om man inte vill det.

– I USA har man testat detta tidigare med goda resultat. I Sverige är det vi och en gård i Uppsala som är pionjärer. De resultat vi har fått har inneburit ett större intresse, bland annat från England.

Jan Eriksson kommer ursprungligen från Örkelljunga. Han bor numer i Grimshult strax utanför Lidhult. Normalt sett arbetar han klockan 07-16 på vardagar.

– Sedan kan det ju hända saker och då blir det mer. Jag jobbar även helger ibland. En del i arbetet är att seminera och det görs varje dag.

Vad gör du på fritiden?

– Det blir inte så mycket fritid tycker jag. När jag har min dotter spenderar jag tid med henne. Det kan hända att löparskorna åker fram någon gång också.

– Jag studerar även en hel del om mat och hälsa. Just nu äter jag en diet bestående av uteslutande kött och mår alldeles utmärkt. Jag har läst mycket och snöat in på ämnet. Jag säger inte att just den dieten passar alla men för mig har det varit väldigt bra, säger Eriksson.

I priset för Årets Djurskötare ingår bland annat en resecheck på 10 000 kronor.

– Jag får väl åka och titta på "koer", skrattar Jan Eriksson.

Lite om Jan Eriksson

Ålder: 51

Familj: en dotter på elva år

Från: Örkelljunga

Bor: Grimshult

Yrke: Ladugårdsförman

Aktuell: Årets Djurskötare 2019

Motivering Årets Djurskötare 2019:

”Årets djurskötare 2019 är erfaren och kunnig, högt uppskattad av både nuvarande och tidigare arbetsgivare. Med noggrannhet och stort intresse arbetar han med att ständigt utveckla och förbättra produktionens alla delar på gården Skråmered. Inga detaljer är för små för att lämnas åt slumpen. Resultaten visar sig i form av idel gröna gubbar i Signaler Djurvälfärd och en mycket låg djurhälsokostnad i besättningen.”

Publicerad 29 November 2019 10:02