Region Hallands Ungdomsmottagning ser väldigt allvarligt på den händelse där en mansperson ringde upp en flicka och utgav sig för att arbeta på Ungdomsmottagningen. Mannen ställde i samtalet väldigt närgångna frågor av sexuell karaktär.

Region Hallands Ungdomsmottagning ser väldigt allvarligt på den händelse där en mansperson ringde upp en flicka och utgav sig för att arbeta på Ungdomsmottagningen. Mannen ställde i samtalet väldigt närgångna frågor av sexuell karaktär. Foto: Adobe Stock

Flicka kränktes sexuellt av ”myndighetsanställd”

Region Hallands ungdomsmottagning varnar för telefonbedragare

LAHOLM/HALLAND.

Region Halland uppmanade under fredagen till vaksamhet för kränkande telefonsamtal. Anledningen är att det blivit känt att en mansperson ringt upp en ung flicka och utgett sig för att arbeta på Ungdomsmottagningen. Mannen ska ha ställt väldigt närgångna frågor av sexuell karaktär. Händelsen är polisanmäld.

Av
Rickard Gustafsson

Det var under torsdagen som en medarbetare på Region Hallands Ungdomsmottagning fick ett telefonsamtal från en upprörd mamma. Mamman berättade att hennes dotter blivit uppringd av en man som presenterade sig som att han jobbade på Ungdomsmottagningen.

– Mannen sa att han höll på med en undersökning och ville ställa frågor, säger Eva Thelander, avdelningschef på Ungdomsmottagningen.

Till exempel frågade han vad hon använde för underkläder och frågor om hur långt hon kommit i sin pubertet.

Den unga flickan litade på mannens avsikter. Hon svarade på frågorna men blev efterhand mer och mer illa till mods när samtalet och frågorna ledde in på områden av mer privat karaktär.

– Han ställde väldigt närgångna frågor av sexuell karaktär. Till exempel frågade han vad hon använde för underkläder och frågor om hur långt hon kommit i sin pubertet, säger Eva Thelander.

Region Hallands Ungdomsmottagning tar kraftigt avstånd från det som hänt och ser väldigt allvarligt på det inträffade. Så fort de fick klarhet i vad som hänt gick man ut med ett pressmeddelande med varning om kränkande telefonsamtal.

Bedragarens agerande går tvärtemot Ungdomsmottagningens arbetsmetoder.

– Det här är så sorgligt. Vi säger till exempel till de ungdomar vi träffar att de kan prata med oss om allting och då är det självklart fruktansvärt kränkande att bli utsatt för något sånt här, säger Eva Thelander.

Vi känner bara till det här samtalet, men vi uppmanar ungdomar som utsatts att de talar om det för någon vuxen och att man polisanmäler.

Thelander berättar att hon är väldigt glad att flickan vågade berätta för sin mamma om vad som hänt och att mamman i sin tur uppmärksammade Ungdomsmottagningen. Händelsen har nu polisanmälts av familjen till flickan.

Enligt Thelander känner Region Halland bara till ett samtal men man befarar att det kan finnas ett mörkertal och att fler ungdomar utsatts.

– Vi känner bara till det här samtalet, men vi uppmanar ungdomar som utsatts att de talar om det för någon vuxen och att man polisanmäler.

Att utge sig för att arbeta på en myndighet är brottsligt, och juridiskt rubriceras det som ”föregivande av allmän ställning”. I det aktuella fallet kan den aktuella bedragaren även misstänkas för sexuellt ofredande.

Publicerad 29 November 2019 17:57