Attraktiva Laholm hoppas på god julhandel med det riktiga startskottet i form av den mysiga julskyltningen.

Attraktiva Laholm hoppas på god julhandel med det riktiga startskottet i form av den mysiga julskyltningen. Foto: Stefan Suokas

Julstämning hos handlarna i Laholm

”Finns bra service och väldigt mycket kunskap”

LAHOLM. Julen är en viktig tid för de lokala handlarna. Vill man ha julstämning är det en god idé att åka in till Laholms centrum för att göra inköpen inför den stundande högtiden. – Julen brukar alltid vara bra för oss och vi hoppas att folk fortsätter att handla lokalt, säger Sara Paulsson, ägare till Tyglust och ordförande i Attraktiva Laholm.

Av
Johan W Jönsson

Förr vallfärdade familjerna i kommunen till Laholms centrum för att julhandla. Familjemedlemmarna gick på sina rundor och i princip alla julklappar och andra inköp till jul gjordes lokalt.

– Det är ju idealet och så vi hoppas att folk ska göra även idag. Men det är tuff konkurrens från näthandeln. Det finns dock ett stort utbud i Laholm. Det kommer folk märka om de kommer hit, säger Paulsson.

– Med frakten blir det inte alltid så mycket billigare att handla på nätet. Dessutom vet vi att här finns bra service och väldigt mycket kunskap samt ett brett sortiment bland de lokala handlarna. Vi har ju fått två fina tillskott i Delihallen och Önskabutiken, fortsätter Paulsson.

Den riktiga julstämningen får man inte om man gör sina inköp över Internet.

– Vi pyntar och fixar för att skapa julstämning. Julskyltningen är ett startskott för oss. Men redan nu går det att få julstämning på våra restauranger och på fiken. Laholm är pittoreskt och litet. Man kan få en helhetsupplevelse om man väljer att handla här.

Paulsson slår mer än gärna ett slag för den fysiska handeln.

– Det är viktigt att inte framstå som gnällig. Vi som har butikerna har valt det här livet. I många fall för att vi får kombinera ett yrke med vårt intresse. Men om den här kunskapen och servicen som nu finns ska finnas kvar även på sikt måste folk handla lokalt. Annars försvinner plötsligt någon.

Ingela N Eriksson på leksaksaffären tror att den interaktiva hästen

Ingela N Eriksson på leksaksaffären tror att den interaktiva hästen "Toffee" blir en populär julklapp. Foto: Johan W Jönsson

På Leksaksaffären Kuligt hoppas man att barnfamiljerna gör inköpen i Laholm.

– Juli och jul är vår bästa tid i affären. Vi hoppas att laholmarna handlar hemma. Vi har tagit hem mycket fina grejer. Efter jul vill vi fylla på med vårsakerna, säger Ingela N Eriksson på Kuligt.

Den interaktiva hästen "Toffee" tror Eriksson mycket på som julklapp.

– Det är så nära du kommer en riktig häst samtidigt som man slipper gödseln, skrattar Eriksson.

"Toffee" kan ryktas, matas och kelas. Den batteridrivna hästen reagerar med ljud och rörelser på den kärlek och omvårdnad som dess ägare ger den.

– Tågbanor brukar vara poppis bland killarna. Gravitrax är också häftigt. Man bygger egna världar av kulbanor. Man kan köpa till utökningar för större och större banor, säger Eriksson.

Publicerad 02 December 2019 11:23