Via bilder från övervakningskameran på Circle K i Halmstad lyckades polisen, tillsammans med vittnesuppgifter, att identifiera den man som åklagaren hävdar ligger bakom bland annat en misshandel på Hästtorget och en bilstöld på Gullkragevägen i Laholm.

Via bilder från övervakningskameran på Circle K i Halmstad lyckades polisen, tillsammans med vittnesuppgifter, att identifiera den man som åklagaren hävdar ligger bakom bland annat en misshandel på Hästtorget och en bilstöld på Gullkragevägen i Laholm. Foto: Polisens förundersökning

Laholmare åtalas för misshandeln på Hästtorget

Målsägaren fällde den misstänkte – blev slagen i ansiktet

LAHOLM.

Den man som i oktober jagades med hundpatrull efter att han tagits på bar gärning vid ett inbrott på Hästtorget och därefter misshandlat målsägaren har nu åtalats vid Halmstads tingsrätt. Mannen som är i 35-årsåldern nekar till samtliga åtalspunkter som bland annat innefattar stöld av en Volvo V70.

Av
Rickard Gustafsson

Det är en diger lista av åtalspunkter som riktas mot mannen som är hemmahörande i Laholms kommun.

Den aktuella brottsturnén inleddes på söndagskvällen den 13 oktober då den misstänkte trängde in i en olåst bostad på Gullkragevägen i Laholm och stal en bilnyckel till en Volvo V70.

Bilägaren hade kalas hemma och märkte först att hans bil var stulen när polisen ringde och berättade att bilen och den misstänkte fastnat på en övervakningskamera på Circle K vid Hallarna i Halmstad.

Där hade den misstänkte laholmaren smitit från en bensinnota på drygt 900 kronor.

Nästkommande kväll blev dramatisk. Vid 21-tiden satt en man hemma i sin bostad vid Hästtorget i Laholm och tittade på tv. Plötsligt hörde mannen ljudet av att hans ytterdörr slogs igen och han gick för att kontrollera när han såg en okänd person i köket.

Den misstänkte sprang ut ur huset men inte snabbare än att mannen hann ikapp honom, en bit ut på Hästtorget, och satte krokben på den misstänkte.

Mannen kastade sig över den misstänkte, höll fast honom, och skrek ”vad fan har du tagit?”. Därefter riktade den misstänkte två knytnävsslag mot ansiktet som träffade okben och kind så blodvite uppstod och lyckades därefter fly från platsen upp mot Storgatan.

Enligt polisens förundersökning försvann den misstänkte upp på Altonaområdet. Där ska han ha knackat på hemma hos två familjer och agerat förvirrat och hotfullt. Bland annat ska han ha kastat en gatsten på en fastighet på Blomstervägen vilket orsakade skador på fasaden.

På granngatan Rosenvägen höll en villaägare på att få en halvkilos sten kastad i huvudet, men villaägaren hann så när dra igen dörren och stenen träffade istället ytterdörren.

Polisen sökte den aktuella kvällen med hundpatrull över halva Laholm utan att kunna gripa mannen.

Men genom övervakningsbilderna från bensinstationen i Halmstad samt vittnesuppgifter från målsägandena kunde polisen några dagar senare ringa in den misstänkte gärningsmannen. Han hämtades till förhör och häktades senare.

Den misstänkte laholmaren nekar till alla anklagelser och det blir nu upp till åklagaren att bevisa att laholmaren gjort sig skyldig till åtalspunkterna:

  • Grov stöld och tillgrepp av fortskaffningsmedel på Gullkragevägen (bilnyckel och Volvo V70).
  • Stöld (Smitningen från bensinnotan på Circle K).
  • Försök till grov stöld och misshandel (vid Hästtorget)
  • Försök till grov misshandel (Rosenvägen) och skadegörelse (Blomstervägen)

Bevisläget ser efter omständigheterna goda ut och åklagaren har såväl vittnen, fotokonfrontationsunderlag, material från övervakningskameror samt teknisk bevisning i sin arsenal. Rättegången i Halmstad tingsrätt förväntas pågå i två dagar.

Publicerad 02 December 2019 16:48