Hela lägenheten, som fungerat som en knarkfabrik, var täckt i ett vitt lager med amfetamin när polisen gjorde husrannsakan.

Hela lägenheten, som fungerat som en knarkfabrik, var täckt i ett vitt lager med amfetamin när polisen gjorde husrannsakan. Foto: Polisens förundersökning

Amfetaminfabrik avslöjad mitt i stan – 4,4 kilo togs i beslag

24-årig sydhallänning åtalas – laholmare internationellt efterlyst

LAHOLM/HALMSTAD.

Vid husrannsakan fann polisen en komplett knarkfabrik för produktion och distribution i en lägenhet i centrala Halmstad. Nu åtalas en 24-årig sydhallänning misstänkt för grovt narkotikabrott efter att polisen beslagtagit 4,4 kilo amfetamin och funnit spår av amfetaminolja som åklagaren hävdar skulle ha kunnat generera ytterligare 10,2 kilo.

Av
Rickard Gustafsson

I april, under påsken, noterade polisens spanare att en 58-årig man sålde illegal alkohol i Halmstad. Under långfredagen greps mannen utanför en stormarknad i Halmstad vilket blev upprinnelsen till att polisen kunde nysta upp en stor narkotikahärva där flera inblandade har kopplingar till Laholm.

På den gripne 58-åringen fann polisen ett antal nycklar varav en av dem gick till en lägenhet på Hvitfeldtsgatan i centrala Halmstad. Efter beslut om husrannsakan undersökte polisen lägenheten och det som mötte patrullen var en regelrätt knarkfabrik eller narkotikalaboratorium.

Polispatrullen hittade fyra stora påsar med cirka ett kilo amfetamin i varje. Totalt hittades 4,4 kilo i lägenheten.

Merparten av amfetaminet förvarades i stora plastpåsar och i ett oräkneligt antal små redline-påsar.

Merparten av amfetaminet förvarades i stora plastpåsar och i ett oräkneligt antal små redline-påsar. Foto: Polisens förundersökning

När polisen gjorde husrannsakan låg det som ett vitt lager i lägenheten.

I lägenheten beslagtogs också mängder av red-linepåsar, förpackningsmaterial, kemikalier och vågar relaterade till narkotikatillverkning.

– När polisen gjorde husrannsakan låg det som ett vitt lager i lägenheten, säger åklagaren Andreas Bergman och berättar för LT att poliserna tvingades att använda skyddsmasker för att hantera beslagen.

När polisen gjorde husrannsakan hann de inte mer än i lägenheten förrän de kunde se ett vitt lager av amfetamin på golvet i hallen.

När polisen gjorde husrannsakan hann de inte mer än i lägenheten förrän de kunde se ett vitt lager av amfetamin på golvet i hallen. Foto: Polisens förundersökning

Polisen påträffade dessutom nio enlitersflaskor varav sju av dem innehållit amfetaminolja.

Åklagaren berättar för LT att det blivit allt vanligare i kriminella kretsar att transportera amfetamin i vätskeform. Syftet med det är att förenkla smuggling då den kan döljas i exempelvis dunkar, flaskor och andra förpackningar jämfört med ett färdigframställt pulver.

Amfetaminoljan är enkelt uttryck ett halvfabrikat som när det, i tillverkningsprocessen, blandas med speciella kemikalier omvandlas till pulverform.

Omvandlat till pulverform hävdar åklagaren (som ser det som fullständigt ologiskt att flaskorna med amfetaminolja inte skulle varit fyllda vid leverans) att det skulle röra sig om ytterligare cirka 10,2 kg amfetamin som framställts.

Han förnekar brott och säger att han inte alls har med det här att göra.

Den åtalade sydhallänningens fingeravtryck hittades på silvertejpen på flaskorna som innehållit amfetaminolja. Den misstänkte 24-åringen kan inte förklara hur hans fingeravtryck hamnat på flaskorna och nekar till brott.

Den åtalade sydhallänningens fingeravtryck hittades på silvertejpen på flaskorna som innehållit amfetaminolja. Den misstänkte 24-åringen kan inte förklara hur hans fingeravtryck hamnat på flaskorna och nekar till brott. Foto: Polisens förundersökning

Det är också genom de beslagtagna flaskorna som polisens tekniker kunna binda den nu 24-årige sydhallänningen till lägenheten då de hittade hans fingeravtryck på tejpbitar fastklistrade på flaskorna.

24-åringen är bosatt i en mindre ort i Laholms kommun och har suttit häktad misstänkt för grovt narkotikabrott sedan den 8 oktober.

– Han förnekar brott och säger att han inte alls har med det här att göra, säger Andreas Bergman.

Ytterligare en 24-åring misstänks för inblandning i narkotikalabbet på Hvitfeldtsgatan. Han har bott och arbetat i Laholms kommun och är misstänkt för grovt narkotikabrott. För tillfället är han på fri fot – kanske utomlands.

– Han är häktad i sin utevaro och är internationellt efterlyst. Men vi vet inte var han befinner sig, säger Andreas Bergman.

Dock har polisens tekniker kunnat fastställa att det är laholmarens fingeravtryck och dna som i hittats lägenheten.

Polis och åklagare misstänker att de två 24-åringarna inhandlat amfetaminoljan under en gemensam resa till Polen under sommaren 2018. Men i förhör nekar den åtalade helt till anklagelserna och hävdar att det handlade om en semester.

Det intressanta är att det här har skett mitt inne i en stad.

Hur länge enrummaren i centrala Halmstad fungerat som ett ”narkotikalabb” har inte myndigheterna kunnat fastställa. Polisen har förhört många boende i flerfamiljshuset men ingen som bor där uppger att de märkt någonting vad som försiggått mer än att det varit ”lite spring i trappen” och att det figurerat människor de inte känner igen.

De två personer, far och son, som är skrivna på adressen uppger att lägenheten hyrts ut i andra hand i flera års tid och de inte haft en aning om att den fungerat som en tillverkning- och distributionscentral för amfetamin.

– Det intressanta är att det här har skett mitt inne i en stad och det har möjliggjorts genom en väldigt vårdslös andrahandsuthyrning, säger Andreas Bergman.

Publicerad 04 December 2019 11:00