Att göra egen glögg är inte svårt enligt dryckesexperten Simon Axéll-Thoor.

Att göra egen glögg är inte svårt enligt dryckesexperten Simon Axéll-Thoor. Foto: Adobe Stock

Busenkelt att göra egen glögg

Dryckesexperten bjuder på sina bästa tips

LAHOLM.

Tillhör du gruppen vanliga konsumenter som köper din glögg på Systembolaget? Inget fel i det, men kanske är det dags att testa att göra sin egen glögg. Enligt dryckesexperten Simon Axéll-Thoor, som haft många dryckesprovningar i Laholm, är det ”busenkelt” och kräver vare sig mycket arbete eller ingredienser.

Av
Rickard Gustafsson

Det finns en uppsjö av olika glöggsorter i olika smaker, prisklasser och alkoholstyrka i butikerna och på Systembolaget. Men varför låta någon annan bestämma hur just din glögg ska smaka?

Att göra egen glögg är inte svårt och dryckesexperten Simon Axéll-Thoor tycker att det är fritt fram att experimentera och leka med tillsatserna.

– Mitt tips är att man ska tänka efter innan. Hur vill jag att min glögg ska smaka? Vad har jag för personliga smaker? Vad tycker jag om?

Därefter är det bara att sätta igång och laborera. Det gäller dock att vara på sin vakt och det är av största vikt att hela tiden smaka av.

– Kryddor kan ge en enorm smak och det kan lätt bli lite för mycket. Men annars kan man experimentera hur mycket som helst.

Simon Axéll-Thoors eget favoritglöggrecept är enkelt. En flaska Chianti smaksatt med apelsin och vanilj.

Simon Axéll-Thoors eget favoritglöggrecept är enkelt. En flaska Chianti smaksatt med apelsin och vanilj. Foto: Privat

Rödvinsglögg är det vanligaste och är man ute efter att skapa en rödvinsbaserad variant föredrar Axéll-Thoor att man använder sig av ett kraftigt och fylligt vin och häller ner i grytan och kryddar med smaker man tycker om.

– Ett bra exempel är ett Chianti som har druvan Sangiovese i sig som associeras med mycket, mörka körsbär. Sen tillsätter man det man vill ha. Gillar man lakrits kan man krydda med stjärnanis. Gillar man kanel använder man kanelstänger och så vidare.

Axéll-Thoors eget favoritrecept på rödvinsglögg är förhållandevis enkelt och innehåller inte ett sammelsurium av olika kryddor.

– Jag tar ett fylligt och kraftigt Chianti som jag sjuder upp med en delad apelsin för att få en apelsintouch i körsbärstonerna och lite vanilj. Det blir inte sliskigt och sen är det upp till en själv att tillsätta råsocker efter eget tycke och smak.

Alltså, ner med allt i grytan och låt det sjuda tills små, små bubblor syns på ytan.

Axéll-Thoor tipsar om vitvinsglögg med ett saftigt Granny Smith-äpple, vanilj och råsocker. Låt äppelkuberna vara kvar vid servering istället för russin och nötter.

Axéll-Thoor tipsar om vitvinsglögg med ett saftigt Granny Smith-äpple, vanilj och råsocker. Låt äppelkuberna vara kvar vid servering istället för russin och nötter. Foto: Privat

Det är såklart inte bara rött vin som kan användas. Rosé och vitt går lika bra. Vitvinsglöggen trendade för cirka 15 år sedan, vilket egentligen inte alls är konstigt. Axéll-Thoor berättar att vitt vin var vanligare än rött förr i tiden och han har såklart ett favoritrecept.

– Man kan göra en fräsch glögg på druvan Chardonnay som står för mycket mineraler och citron. Tillsätt lite råsocker, lite vanilj och skär ner ett syrligt Granny Smith-äpple och låta det sjuda, säger han och berättar att man vid servering låter äppelkuberna vara med istället för russin och nötter.

Glöggtips

Tänk på det här när du värmer glöggen!

Glögg med alkohol är det bäst att inte låta koka eftersom alkoholen dunstar vid 78 grader. Värm glöggen långsamt för bästa resultat och förvara den i en termos eller glöggryta så den håller värmen. Samma sak gäller för alkoholfri glögg, men där går inget förlorat om det skulle råka koka.

Kan man dricka förra årets glögg?

Ju högre alkoholhalt, desto längre hållbarhet är en tumregel. Vanlig vinglögg håller inte lika länge som starkvinsglögg. Alkoholfri glögg håller ännu kortare tid och tappar dessutom smaken snabbare. Testa att lukta och provsmaka, då känner du om glöggen tappat smak eller fått en oxiderad karaktär.

Tilltugg till glöggen?

Glögg är en utmärkt sällskapsdryck och fungerar alldeles förträffligt tillsammans med grönmögel- och blågmögelostar. Roquefordost är en höjdare att lägga på pepparkakan. Kryddiga nötter är även gott att mumsa på till glöggen. Det är dessutom enkelt att göra själv!

Publicerad 04 December 2019 11:13