Tre unga män i 19-22-årsåldern har dömts till fleråriga fängelsestraff och utvisning för grov misshandel efter den blodiga attacken mot en man i en lägenhet på Altona i Laholm i början på augusti.

Tre unga män i 19-22-årsåldern har dömts till fleråriga fängelsestraff och utvisning för grov misshandel efter den blodiga attacken mot en man i en lägenhet på Altona i Laholm i början på augusti. Foto: Johan W Jönsson/Polisens förundersökning

Långa fängelsestraff för blodigt våldsdåd på Altona

Tre män döms för grov misshandel och utvisning

LAHOLM. Det blev mångåriga fängelsestraff och utvisning för de tre män i 19–22-årsåldern som åtalats för den blodiga attacken på en man i en lägenhet på Altona i augusti. Tingsrätten biföll dock inte åklagarens yrkande på mordförsök utan dömde männen för grov misshandel. En misshandel som skedde inför ögonen på mannens två små barn.

Av
Rickard Gustafsson

Det blodiga dramat på Altona-området i Laholm utspelade sig sent på kvällen den 5 augusti.

Motivet till det blodiga dramat ska ha sin förklaring i att offret separerat med sin fru tillika syster till två av de dömda männen, men att de nyligen återupptagit relationen. Under separationen ska dock frun/systern ha blivit trolovad till en annan man.

Återföreningen ska ha väckt ont blod hos de två bröderna och en kusin som därför beslutade sig för att uppsöka offret, som enligt åklagaren hade för avsikt att döda svågern.

De tre männen, beväpnade med knivar, klev in i trapphuset i flerfamiljshuset och ringde på dörrklockan till offrets lägenhet när han höll på att natta sina två barn.

Offret, enbart iförd t-shirt och kalsonger, gick till dörren tillsammans med sin 5-årige son och han överfölls direkt med knytnävsslag i ansiktet.

Tumult utbröt och i handgemänget fick offret ett kraftigt knivhugg i ena armen och därefter högg och skar männen honom i ansiktet vid vänster tinning.

Efter attacken försvann bröderna och kusinen från lägenheten men uppmärksammades av vittnen som hört skrik från lägenheten och trapphuset. Ett av vittnena såg att åtminstone att en av männen bar på en kniv.

Offret lyckades trots sina allvarliga skador, ej livshotande, ringa till några vänner för hjälp och när den första vännen kom till platsen bevittnade han hur offrets två barn, två och fem år, stod och grät bredvid sin sårade pappa som låg i en pöl av blod.

Även de två bröderna, 22 och 19 år, skadades under tumultet och fick sårskador på händerna vilket tvingade dem till sjukhusvård och det var också på sjukhuset de senare greps av polis. Den 20-årige kusinen greps ett par dagar senare.

Bröderna och kusinens versioner av händelseförloppet gick ut på att det var offret som börjat tumultet och alla tre hävdade att de agerat i nödvärn. Det var också det enda som fanns gemensamt, anser tingsrätten.

Tingsrätten konstaterar att deras vittnesmål saknar trovärdighet och går därmed till fullo på åklagarens gärningsbeskrivning.

Rätten tvivlar förvisso även på offrets utsaga när han under rättegången var mycket mer sparsmakad med detaljer och ändrade i vissa delar sin version jämfört med de många polisförhören.

”Det är tydligt att NN vid förhöret i tingsrätten på grund av rädsla för de tilltalade eller av annan orsak har tonat ner händelsen”, skriver domstolen.

Tingsrätten anser inte att angreppssättet och övriga omständigheter ger tillräckligt stöd för åklagarens primära yrkande för åtal om försök till mord. Åklagaren hade dock garderat sig och yrkade i andra hand på grov misshandel.

Med det till grund dömde tingsrätten samtliga åtalade för grov misshandel och den äldste av bröderna, 22-åringen, fick tre års fängelse och den yngre brodern, 19-åringen, två års fängelse. Den 20-årige kusinen dömdes till fängelse i två år och sex månader.

Alla tre kommer efter avtjänat straff att utvisas från Sverige och förbjuds att återvända under en tioårsperiod.

Publicerad 06 December 2019 16:53