Nye chefredaktören: "Vårt löfte är gratis och lokal journalistik i Skånes brevlådor"

Av
Jannik Hansen

Som du säkert har noterat så har det blivit affär mellan JP Politiken och HD Sydsvenskan och tidningen som du just nu läser är numera en del av Bonnier News. Jag har tillträtt som chefredaktör med ett tydligt uppdrag att fortsätta leverera lokal, gratis och oberoende journalistik i Skånes brevlådor.

Det är en omfattande satsning som vi nu gör. På redaktionen blir vi 26 journalisttjänster och vi kommer att ha nio lokalkontor från vilka vi ska bevaka Skånes kommuner.

Jag är stolt, glad och rejält ödmjuk över att ha blivit ansvarig för en tidning som varje vecka välkomnas i omkring 98 procent av Skånes hushåll. Det är ett stort förtroende och ansvar som vi ska förvalta väl inom redaktionen.

Vi kommer att fokusera på att leverera en aktuell veckotidning med fokus på människor. Kombinerad med nyttig läsning och läsning som ger välbefinnande. En veckotidning som, om vi lyckas, bjuder på både “aha” och “ha”.

När du lägger den lästa tidningen i pappersåtervinning, så är vårt mål att ha berättat något för dig som du inte visste om, förmedlat några nyttiga tips och bjudit på ett leende.

För att lyckas kompletterar vi redaktionen med ett antal externa skribenter och experter som varje vecka bjuder på läsning inom områden som bland annat mat&vin, motor, resor, familjejuridik, karriärfrågor med mycket mera. De nya inslagen införs löpande under vintern, så håll utkik.

Samtidigt är det viktigt att säga: de lokala nyheterna, skrivna av våra egna reportrar, kommer alltid att vara det viktigaste i tidningen.

Att vara en i det närmaste heltäckande skånsk tidning kommer med ett stort ansvar. För mediernas betydelse i samhället är stor. Genom att berätta om sådant som inte alla har erfarenhet av eller ens känner till, så ger vi möjlighet till förberedelse innan någonting blivit till ett faktum. Den är en grundläggande journalistisk princip som jag arbetat efter under mitt yrkesverksamma liv: att det är i början av en beslutsprocess, när inget är bestämt, som behovet av att skriva är som allra störst. Sen, när allt är klart, då är det ofta för sent. Då kan myndigheten, företaget eller vilken aktör det nu må vara, lika bra på egen hand skicka ut ett meddelande och redogöra för beslutet. Journalistik är det som kommer innan.

Så det kommer fortsatt att vara viktigt för oss på Lokaltidningen att vara på tårna. Men det är lika viktigt att behålla ett brett och demokratiskt tilltal. Vi ska göra jämställda och inkluderande tidningar. Alla skåningar är målgruppen, alltså ska alla skåningar ges möjlighet att synas och höras i tidningen.

Därför kommer vi inom kort också att införa insändare i alla våra tidningar.

Som chefredaktör vill jag gärna ha en dialog med dig som läser oss. Vad saknar du i tidningen. Vad har du fått nog av? Hör av dig, gärna per mejl jannik.hansen@lokaltidningen.se

God läsning!

Publicerad 07 December 2019 11:03