Nils O Nilsson har fyllt 100 år. Här med några av de blommor han uppvaktats med.

Nils O Nilsson har fyllt 100 år. Här med några av de blommor han uppvaktats med. Foto: Johan W Jönsson

Badkamrer Nilsson har fyllt 100

Berättar om sitt liv och hur han gjort för att hänga med så länge

SKUMMESLÖVSSTRAND.

Nils O Nilsson i Skummeslövsstrand har fyllt 100 år. Trots en aktningsvärd ålder bor han kvar i huset han själv byggde 1945. Dagliga promenader och kortspel varje vecka står också på schemat. – Det viktigaste är att man får vara frisk så att man kan hänga med, säger Nilsson.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

Nils O Nilsson hälsar LT välkommen in i huset på Barrvägen. 100-åringen rör sig lätt och ledigt och visar upp några av alla de blommor han fick ta emot på bemärkelsedagen. Utanför står en rullator, men det är mest för syns skull.

– Jag klarar mig bra utan rullatorn men när jag tar mina promenader kan det vara skönt att ha någonting att sätta sig på och vila en liten stund, skrattar Nilsson, som senast ifjol cyklade till Torekov med en av sina fyra söner.

100-årsjubiléet firades på Strandpensionatet i Skummeslövsstrand.

– Vi var 80 personer, familj, släkt och vänner, som festade. Jag tog en halv snaps åtminstone. Mer tar jag inte nu. Men jag var med till festen var slut, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag tänkte på morgonen när jag vaknade, att det här blir strängt. Jag var skör i kroppen mot slutet av kvällen men nu har jag hämtat mig igen, säger han ett par dagar efter festen.

Ursprungligen är Nilsson från Skottorp. 1945 gick flytten några kilometer västerut. Nils och hans hustru drev Strandpensionatet i ett par år.

– Men det var inget för mig, säger Nils som startade egen byggfirma.

– Far var byggmästare och hjälpte mig att bygga mitt hus 1945. Jag har bland annat byggt ett antal av stugorna på denna vägen.

1947 blev han invald i Skummeslövsstrands badortsförening. Han är fortfarande hedersledamot i föreningen.

– Det känns bra att bryggan blev verklighet. Jag har själv varit med och bidragit och sponsrat. Men jag kommer nog aldrig att bada ifrån den.

Varför?

– Jag känner inte för det. Jag badar och duschar helst hemma. Förr badade jag i havet nästan varje dag. Nu är jag rädd för att frysa ihjäl, skrattar Nilsson.

Titeln som badkamrer övertog han efter Lotten Bjärbo (Svens livs). Han innehade titeln fram till då den började tyna bort för 25 år sedan.

– Jag ansvarade för uthyrning av stugor, jag hade själv två stycken. Jag lämnade ut nycklar och tog emot hyran. Det var ett socialt jobb där man lärde känna mycket människor.

Nilsson har även varit engagerad i vägföreningen och i Skottorps IF. Dessutom var han den som tillsammans med Hugo Lincoln tog initiativet till den första tennisbanan i Svarvareskogen 1955.

– Då kunde jag aldrig föreställa mig att det skulle bli nio banor och att Skummeslövsspelen skulle bli så stort (en av Sveriges största tävlingar. Reds anm.). Jag har aldrig spelat själv men en av mina söner gjorde.

Nils O Nilsson passar hunden Alli åt ett av sina barnbarn. Varje förmiddag går de en promenad. Foto: Johan W Jönsson

Nils O Nilsson passar hunden Alli åt ett av sina barnbarn. Varje förmiddag går de en promenad. Foto: Johan W Jönsson Foto: Johan W Jönsson

Nilsson har varit med och sett utvecklingen av Skummeslövsstrand. Från att ha varit en i princip uteslutande badort till att bli en plats med allt fler permanenta bostäder. Själv har han aldrig längtat någon annanstans.

– Jag har alltid trivts bra här och så länge jag kan vill jag bo kvar i huset. Mina söner hjälper mig. Utrymmet är kanske lite stort för mig egentligen men det är en frihet att ha sitt eget. Jag vill helst slippa att hamna på institution.

För att sätta åldern lite i perspektiv så har Nilsson varit pensionär i 35 år. 1984 gick han i pension.

– Jag slutade jobba när jag fyllde 65. Då gick jag runt här och hjälpte folk med lite av varje. Jag fiskade en hel del och jagade kaniner. Det var inga problem att sysselsätta sig.

Trodde du själv att du skulle bli 100 när du var yngre?

– Nej, det tänkte jag aldrig. Att jag skulle fylla dubbelnolla… Det är otroligt egentligen. Tiden går snabbt, man hänger knappt med.

Vad har du för tips för att bli så gammal och vara så pigg?

– Det vet jag inte egentligen. Var som en vanlig människa. Jobba på och häng med i tiden. Försök håll kontakt med folk så gott det går. Just den sociala biten tror jag är viktig.

När det gäller kost och motion?

– Jag äter i princip vad som helst. Pannkakor är en favorit. Men det får man sällan och jag lagar inte det själv, säger Nilsson och fortsätter:

– Jag har aldrig sysslat med något idrottande. Jo, jag har spelat boule men inte nu längre. Men jag har hållit igång ändå.

Tobak och alkohol?

– Snusat har jag aldrig gjort. Men jag rökte både cigaretter och pipa till jag var i 75-årsåldern. Då slutade jag. När jag var ung skulle man röka för att hänga med.

– Alkohol har jag alltid druckit men aldrig för mycket. Jag har alltid haft kontroll och vetat vad jag gjort.

Vad är det viktigaste i livet enligt dig?

– Att ha hälsan – att få vara frisk och kry. Jag har aldrig haft någon svårare sjukdom. Jag tappade sugen fullständigt för några månader sedan och låg inne på sjukhus i ett par veckor. Men jag hämtade mig igen.

Vad gör dig glad?

– Att jag får vara frisk gör mig glad. Sedan är kortspelet en skön avkoppling. När jag vaknar på morgonen och det är en dag då jag ska spela kort på eftermiddagen känns det extra bra.

Lite om Nils O Nilsson

Familj: fyra söner med familjer (sju barnbarn, elva barnbarnsbarn)

Från: Skottorp

Bor: Skummeslövsstrand

Aktuell: fyllde 100 år 14/12

Så ser min dag ut:

”Klockan nio ljuder reveljen. Då går jag upp och dricker kaffe och äter fil.

På förmiddagen försöker jag röra på mig lite. Jag tar en promenad med Alli (barnbarnet Mickes hund).

Vid klockan tolv är det middag. Kommunen kommer med mat till mig. Idag fick jag bruna bönor.

Framåt sen eftermiddag kan det bli kortspel med andra pensionärer.

Till kvällsmat äter jag smörgås och dricker en öl, eller något annat gott.

På kvällen blir det ofta TV. Jag går och lägger mig någon gång mellan klockan nio och elva.”

Publicerad 29 December 2019 09:00