En tom papperspåse mellan lock och tunna är signalen till sopgubbarna att hushållet behöver nya matavfallspåsar.

En tom papperspåse mellan lock och tunna är signalen till sopgubbarna att hushållet behöver nya matavfallspåsar. Foto: Johan W Jönsson

Fritidshusägare rosar och risar sopsystemet

Ifrågasätter utdelningen av nya matavfallspåsar – lockar till sig tjuvar

MELLBYSTRAND.

Sedan Laholms kommun införde sitt nya mer miljövänliga avfallssorteringssystem har de flesta hushållen varit positiva. Men det finns förbättringspotential, anser en fritidshusägare i Mellbystrand.

Av
Rickard Gustafsson

Det är i ett mejl till kommunen som en småländsk kvinna med fritidshus i Mellbystrand inleder med att beskriva hon och hennes familj tycker att det nya flerfackskärlet för återvinning är toppen.

Men ”toppen” är inte det samma som ”perfekt” och kvinnan föreslår en förbättringsåtgärd. Hon tycker att distributionen av nya matavfallspåsar borde förändras så att husägaren själv får hämta påsarna.

Hon skriver: ”det nuvarande systemet känns inte bra då det signalerar att vi inte varit där på ett par veckor om matavfallspåsarna ligger framme. Det är ett enkelt sätt för tjuven att hålla koll på hur fritidshusägare besöker sina fastigheter. Dessutom riskerar påsarna att bli blöta”.

I hennes hemkommun, där man infört samma system med flerfackskärl, får och kan kunden själv hämta matavfallspåsarna i de flesta livsmedelsaffärer och på alla återvinningscentraler.

Den information vi gått ut med till vår distributör och våra kunder är att man ska lägga en tom påse mellan lock och tunna för att flagga för att man vill få en ny bunt med matavfallspåsar.

Eva Aronsson, avfallsingenjör på Laholms kommun, känner inte till det aktuella fallet men berättar för LT att fritidshusägarens synpunkt är ”jättebra”.

– Den information vi gått ut med till vår distributör och våra kunder är att man ska lägga en tom påse mellan lock och tunna för att flagga för att man vill få en ny bunt med påsar. Då distribueras det nya påsar till nästa tömning eller till tömningen därpå, säger Eva Aronsson och berättar att det finns nya matavfallspåsar att hämta på återvinningscentralen i Ahla samt på Coop Konsum i Knäred.

Hon informerar också att fler livsmedelsbutiker nyligen fått en förfrågan från kommunen om att distribuera påsarna men att det ännu så länge bara är Coop Konsum i Knäred som anammat det.

– Jag har skickat mejl till samtliga livsmedelsbutiker i kommunen och varit i personlig kontakt med Mellby Center och min förhoppning är att fler hoppar på det här, säger Eva Aronsson.

Publicerad 08 January 2020 11:44