Interiören i Knäreds kyrka fick begränsade skador efter att en man under onsdagen gått till angrepp mot kyrkbänkar, dopfunt och krucifix.

Interiören i Knäreds kyrka fick begränsade skador efter att en man under onsdagen gått till angrepp mot kyrkbänkar, dopfunt och krucifix. Foto: LT/Arkiv

Välte krucifix och slog mot dopfunt

Man misstänkt för skadegörelse i Knäreds kyrka

KNÄRED.

En man i 30–40-årsåldern är misstänkt för skadegörelse i Knäreds kyrka. Mannen gick med ett skärp till angrepp och skadade dopfunt, kyrkbänkar och ett krucifix. Händelsen uppmärksammades av kyrkvaktmästare som talade med mannen som därefter självmant lämnade kyrkan.

Av
Rickard Gustafsson

En olustig händelse inträffade i Knäreds kyrka vid lunchtid på onsdagen. Vid 12.15-tiden kom en man i 30–40-årsåldern in i kyrkan och började svinga med ett skärp mot kyrkbänkarna, vilket orsakade märken.

En av kyrkans vaktmästare befann sig vid tillfället inne i kyrkan och uppmärksammade händelserna.

Därefter fortsatte mannen längre in i kyrkan och slog ner ett krucifix och slog därefter med skärpet mot dopfunten.

Enligt kyrkoherden Anders Wickman tillskyndande ytterligare en vaktmästare till kyrkorummet och samtalade med mannen som därefter lämnade kyrkan.

– Personen avlägsnade sig självmant och utan våld eller handgemäng. Ingen människa kom till skada och jag har heller inte uppfattat det som att personen uppträtt hotfullt mot personalen, betonar kyrkoherden.

Vet ni varför det här skedde?

– Vi har absolut ingen aning. Just det här har jag aldrig varit med om, har aldrig ens hört talas om det, säger Anders Wickman.

Han mådde inte bra under situationen och inte heller direkt efter. Men han är tillbaka i tjänst idag.

Kyrkoherde Wickman berättar att den vaktmästare som befann sig i kyrkan, när angreppet på interiören pågick, kände sig obekväm.

– Han mådde inte bra under situationen och inte heller direkt efter. Men han är tillbaka i tjänst idag.

Skadorna på kyrkans interiör beskrivs som begränsade och Wickman säger att vaktmästarnas bedömning är att det går att återställa skadorna utan några större ekonomiska kostnader.

Anders Wickman ser onsdagens händelser i ett större perspektiv och berättar att Höks pastorat kommer att vidta åtgärder för att stärka skyddet för personer som arbetar enskilt.

Att helt kunna eliminera risken för liknande händelser är svårt, för att inte säga omöjligt.

– Det går inte att skydda sig mot sånt här, men vi kan bli bättre på arbetsmiljöfrågor. Det går att skapa förutsättningar för att vår personal som arbetar ensamma ska känna sig tryggare och vi kan förbättra möjligheten till kontakt mellan våra anställda, säger Anders Wickman.

Laholmspolisen har upprättat en anmälan om skadegörelse men har i nuläget inte identifierat mannen, som enligt uppgifter från kyrkvaktmästarna inte talade svenska.

Publicerad 09 January 2020 17:00