Lars Bertil Gunnarsson och Egon Ebbeståhl i SKPF:s styrelse tycker att dans är fantastisk social samvaro. Och det märks på tillströmningen.

Lars Bertil Gunnarsson och Egon Ebbeståhl i SKPF:s styrelse tycker att dans är fantastisk social samvaro. Och det märks på tillströmningen. Foto: Johan W Jönsson

Fredagsdans lockar många

Bra musik och social samvaro med SKPF i Lagagården

LILLA TJÄRBY.

Varje fredagseftermiddag bjuder SKPF in till dans i Lagagården och intresset är stort. – I snitt är vi hundra personer som dansar varje gång. Det är jättetrevligt. I mitt fall är det mitt största fritidsintresse, säger Lars Bertil Gunnarsson, som dansat i hela sitt liv.

Av
Johan Wilmarstrand Jönsson

SKPF står för svenska kommuners pensionärsförening. Laholmsavdelningen är stor och livskraftig. 550 personer är med i föreningen här i kommunen. Fredagsdansen har anor 30 år tillbaka i tiden. Lars Bertil Gunnarsson har varit engagerad de åtta senaste.

– Jag gick med i SKPF något år innan jag fyllde 65. När den som höll i danserna gick bort tog jag över. Jag har dansat i hela mitt liv och hade redan sedan tidigare viss vana av att boka band och så, säger han.

På årspremiären den tionde januari var som vanligt många personer danssugna. 111 räknades in. Säsongen varar från mitten av januari fram till första fredagen i juni. Sedan är det sommaruppehåll fram till slutet på augusti/början på september.

– Vi brukar följa Våxtorps marknad. Förr kallade vi det marknadsdans, säger Lars Bertil och fortsätter:

– Vi håller ungefär en månad runt jul också. I övrigt kör vi varje fredag mellan kockan 14 och 17.

Medelåldern är runt 70 år. Det är ungefär lika många kvinnor som män som kommer för att svänga de lurviga.

– Det är kanske ett överskott på fyra, fem damer. De lever ju oftast lite längre än oss män, skrattar Gunnarsson.

Det som dansas är vanligt hederlig kramgo foxtrot.

– Vi är kräsna när det gäller musiken. Det ska vara bra band. Banden som är här återkommer en gång på våren och en gång på hösten. Då tröttnar man inte. Det ska vara dansvänlig och trevlig musik.

Bandet på premiären – Kalle och Stefan, är från Mariestad.

– De har kört 25 mil för att komma hit och spela. Det är imponerande!, säger SKPF i Laholms ordförande Egon Ebbesåhl.

– De som är här och dansar kommer från en femmilsradie runt om. Det är människor från Markaryd, Örkelljunga, Halmstad och Ängelholm, fortsätter han.

Någon gång slår SKPF till och bjuder på fika men de flesta gångerna har de danssugna med sig kaffe och kaka till fikat.

– Det kostar 80 kronor att vara med och då behöver man inte vara med i föreningen. Det är billigt inträde. Den goda tillströmningen gör att vi kan hålla nere priset. Några tycker att vi kan höja till 100 men vi går runt på 80 och är nöjda med det, säger Gunnarsson.

Det är långt ifrån bara par som kommer. Även ensamma damer och herrar dyker upp för att dansa.

– Dans är väldigt socialt. Man kommer för att träffas och ha kul ihop. För egen del är dansen min största hobby. Förr var det mycket gammeldans, säger Gunnarsson.

– Det är underbar social samvaro, fyller Ebbeståhl i.

Hur är nivån på er som dansar?

– Det finns de som dansat mer och de som dansat mindre. Men ingen här dansar dåligt. Kommer det någon ny hjälper vi dem upp på golvet. Vi brukar alltid köra några herrarnas och några damernas.

Yvonne Nilsson och Lillemor Olsson från Örkelljunga är återkommande på fredagsdanserna.

– Allt är trevligt här! Människorna, lokalen, musiken, hela arrangemanget. Det är alltid kul att komma hit, säger de.

Publicerad 13 January 2020 11:55