PENSIONAT. Patrik Larsson fördomar försvann blixtsnabbt när transpersonerna började ha sina träffar på Enehalls Pensionat. Foto: Christin Andersson.

PENSIONAT. Patrik Larsson fördomar försvann blixtsnabbt när transpersonerna började ha sina träffar på Enehalls Pensionat. Foto: Christin Andersson.

"Transpersonerna har som grupp med sig en energi som vibrerar"

Patrik Larsson på Enehalls Pensionat tar över stafettpinnen i Röda tråden

Av
Christin Andersson

BÅSTAD. I förra veckans Röda tråden var Lena Lars Eriksson nyfiken på Patrik Larsson på Enehalls Pensionat.

Lena Lars Erikssons fråga till Patrik Larsson: "Hur upplever du att tre gånger om året ta emot upp mot hundra transpersonerna från hela norden?"
– Det är en kundgrupp som är ovanligt vänlig och tillmötesgående. Det är starkt. Många av dem har ett mod utöver det vanliga och det kan jag lära mig något av.
Men visst blir det lite annorlunda stämning på pensionatet. På ett bra sätt.
– Transpersonerna har som grupp med sig en energi som vibrerar. Den består av både glädje och oräddhet för att göra bort sig. De är både väldigt ödmjuka och väldigt starka som människor.

Jättetröskel
Enligt Patrik Larsson gör det transträffarna till extra trevliga perioder på pensionatet.
– Jag gissar att om man är transperson har man en jättetröskel att ta sig över och sedan finns det kanske inte lika mycket att vara rädd för. Det är kanske därför de i allmänhet är personer som bjuder väldigt mycket på sig. De har gått över gränsen för trygghetsnarkomanin som de flesta av oss lider av.
De flesta av transpersonerna anländer till Enehalls Pensionat klädda som vanligt. Sedan försvinner de in på sina rum för att komma ut förvandlade till det motsatta könet. Andelen män som klär om till kvinnor dominerar transvestitträffarna.
– Vissa känner jag igen som kvinnor men inte andra. Förvånansvärt nog blir det väldigt snabbt naturligt.

Fördomarna smälter
I början var Patrik Larsson ganska nyfiken på transpersonerna och i mötena uppstod många tankar.
– Det är så många bottnar så att det knakar i skallen. Det blir så tydligt vilken roll det yttre spelar i det första mötet.
Men för Patrik gick det snabbt över. De eventuella fördomar han hade varade inte heller länge.
– Efter ett tag ger man upp inför sina fördomar och kör bara på. Då kommer man rätt snabbt till väsentligheterna.
Mötena med transpersonerna ser Patrik istället som en väldigt positiv upplevelse och en chans att lära sig något nytt.
– Jag trivs när jag lär mig något nytt. Jag tycker att man skall ta sig tid att lyssna på dem som rör sig utanför huvudfåran om man är nyfiken.

Fotnot:
Patrik Larsson skickar Röda tråden vidare till Sofia Bydal, lärare på Strandängsskolan, som ofta ställer upp i tävlingar både enskilt och med sina elever: "Vilka är framgångsfaktorerna för att vinna en tävling?"

TRIVSEL. Patrik Larsson tycker det är roligt att driva pensionat. Foto: Christin Andersson.

TRIVSEL. Patrik Larsson tycker det är roligt att driva pensionat. Foto: Christin Andersson.

Personligt

Namn: Patrik Larsson Ålder: 43 år. Bor: I Båstad. Familj: Min fantastiska fru Jeanette och våra två ännu mer fantastiska söner Jonathan, 6 år och Benjamin, 4 år. Skulle vilja träffa: Mina vänner oftare. Det bästa med Båstad: Variationen i säsongen, mellan lågsäsong och turistsäsong och variationen i landskapet, mellan hav och skog, ås och slätt, jordbruk och industri Då skrattar jag: När saker jag förutsett faller på plats. Jag funderar ofta över hur saker ska utfalla och det är roligt när man har kunnat förutspå rätt. Det här visste ni inte om mig: Jag har målet en och annan tavla i mina dagar. Vad är det första du gör när du kommer hem från jobb: Frågar familjen de har haft det. Vad gör du om du vinner tio miljoner: Jag har stor respekt för vad pengar gör med människor, men jag skulle förverkliga en företagsidé som grott en tid, sätta upp ett barnhem i Afrika tillsammans med familjen och placera resten på Stockholmsbörsens mest intressanta bolag Opcon. Vad skulle du ta med dig till en öde ö: Så lite som möjligt.

Publicerad 14 December 2009 03:00