Erik Paulsson utbyter erfarenhet med Katarina Johansson och Vibeke Billing som är årets Erik Paulsson-stipendiater. Foto: Christin Andersson

Erik Paulsson utbyter erfarenhet med Katarina Johansson och Vibeke Billing som är årets Erik Paulsson-stipendiater. Foto: Christin Andersson

Entreprenörskap en livsstil för Erik Paulsson

”Jag älskar att starta upp nya grejer”

Av
Christin Andersson

BÅSTAD. Med hela 51 bolagsengagemang enligt Ratsit har Erik Paulsson mycket att göra. Och att vila på tidigare framgångar är den lokala näringslivsprofilen inte intresserad av.

På frågan om varför entreprenörskap är så viktigt för honom inleder Erik Paulsson med ett skämt.
– Ja, det är en väldigt svår fråga som kungen han brukar säga, säger Erik och skrattar men övergår strax till allvar.
– Jag tycker att för det första är det väldigt roligt att få göra något själv, utveckla själv och få en grupp medarbetare med sig som tycker det är kul att jobba.

Medarbetare och samarbetspartners har han gott om. Erik Paulsson är engagerad i hela 51 olika bolag.
– Jag älskar att starta upp nya grejer och få det att fungera och bli något av. Det är inte bara så att man ska starta upp något som ska försvinna, utan det ska växa upp och bli en verksamhet och en möjlighet för människor att få ett jobb.

Glädjen viktig
Men glädjen i arbetet är minst lika viktigt för den välkände entreprenören.
– Det är naturligtvis otroligt viktigt att det man gör ska vara roligt. Jag ger mig inte in i något jag inte tycker är kul. Gör man det tvingar man sig att göra något man inte vill.
Det är kanske också därför Erik har så vitt spridda engagemang.
– Jag tycker det är så inspirerande att få vara med och hjälpa till och hitta de här lösningarna alltifrån stort till det lilla minsta. Det är en glad drivkraft – den positiva sidan av hjärnhalvan, säger Erik.
Men det krävs också andra sidor för att driva ett företag.
– Den andra sidan är mer kontrollerande. När man börjar rafsa i matjorden och får lite mer som händer – det växer överallt - måste man försöka kontroll på växterna så att det inte blir vildvuxna och med det menar jag lite kontroll på bokföring, ekonomi och så vidare.

Hjälp från mamma
När Erik och brodern Mats Paulsson i sina tonår drog gång det som skulle bli Peab var det dock mamma som fick styra upp den biten.
– Från början tyckte man att det är väl inte så viktigt men då hade vi en gammal mamma som var väldigt noggrann med att det skulle vara ordning och reda på debet och kredit. Och då fick man fingervisningar att "nu måste ni hålla reda på det här, pojkar, det här går inte".
Men att starta upp en verksamhet är inte lätt. Med Erik Paulsson-stipendiet vill Erik hjälpa andra entreprenörer att bygga upp sina företag.
– Det finns bara en hemort för mig och det är Bjärehalvön och där kommer jag att göra det här så länge jag orkar och kan. Då kan jag kanske locka andra till att vara intresserade av att starta upp företag.
Själv är han långt ifrån färdig som entreprenör. Att pensionera sig är inget som lockar.
– Att sitta nere på en varm ö kring Spanien någonstans och ta ett första champagneglaset och ett andra – vad ska jag sen göra? Det tredje gör så får jag ont i huvudet. Då är det roligare att vara hemma och jobba och träffa folk. Sen blir man förstörd också när man ligger i solen för mycket, säger han och ler.

Publicerad 27 September 2011 03:00