Delägarna Sara Karlsson och Bo Nilsson skrattar tillsammans i sofforna i entrén. Foto: Christin Andersson

Delägarna Sara Karlsson och Bo Nilsson skrattar tillsammans i sofforna i entrén. Foto: Christin Andersson

Från noll till 65 företag på fem år

Båstad Företagsby har blivit företagarnas största mötesplats

Av
Christin Andersson

DALA. När Eljo AB 2007 lade ner sin produktion i Båstad var det nog ingen som kunde ana vad som skulle ske med lokalerna. Nu firar Båstad Företagsby fem år och dag huserar 65 företag i lokalerna.

Hur själva idén att starta en företagsby i lokalerna kom till minns inte riktigt Bo Nilsson och Sara Karlsson som är två av delägarna.
– Det gick så fort att man knappt hann tänka. Men vi visste att det satt otroligt många ensamföretagare ute på bygden och jobbade. Och som Bosse brukar säga, "det är trist att sitta och dricka kaffe med sig själv på morgonen", säger Sara Karlsson.
– Hela affärsidén med Båstad Företagsby var att det skulle bli en mötesplats. Vi drömde om det för fem år sedan men nu vet vi att det fungerar, säger Bo Nilsson.

Helt fullt

Men det tog några år att fylla upp de 10 500 kvadratmeter stora lokalerna.
– Det är fullt här i företagsbyn nu, även om det så klart är en viss rörlighet på företagen, säger Bo Nilsson.
Ägarna planerar att vidareutveckla företagsbyn men hur det ska ske vet man inte ännu.
– Men det hade varit en dröm att bygga här ute på ängen. Att skapa morgondagens mötesplats här intill inom fem år.

Bygger till

En liten tillbyggnad är dock redan under konstruktion.
– Enemans har skapat förutsättningar för att folk äter lunch och fikar. Det är företagsbyns hjärta. Det är lite symboliskt att Enemans också står för den första expansionen i byn.
Inger Eneman startade upp Eneman Lunch & Catering cirka ett och ett halvt år efter Båstad Företagsby tillkomst. Innan dess hade hon drivit Ängelholms Golfkrog i många år.
– Jag tyckte det var roligt att komma tillbaka till kommunen eftersom jag bor i Torekov.
Det har gått bra för henne. Lunchen på Enemans drar folk både från företagsbyn och från andra håll i kommunen.
– Hinner man bara med så att folk inte behöver vänta är det bara roligt. Men det blir lite galet på luncherna här ibland när alla vill äta samtidigt, säger Inger Eneman och skrattar.

”Bra människor”

Killarna på Nadox IT-service flyttade in i Båstad Företagsby år 2010.
– Det är ett bra ställe med många företag på plats och det är lätt att hitta hit. Det är väldigt bra människor här, säger André Jerleke.
– Det är bra folk att ha att göra med, säger Rickard Petersson.
Många tittar in till Nadox för att få hjälp med sina datorproblem och man har mycket att göra. Nyligen flyttade de också till en större lokal.
– Vi siktar hårt på att expandera. Vi trivs bra här och nu har vi plats här. Och även om vi startar upp på andra ställen kommer vi alltid att ha vårt centrum här, säger André Jerleke.

Rickard Petersson och André Jerleke på Nadox IT-service hoppas kunna utöka företaget på fler orter. Centrum för företaget ska de dock behålla i Båstad. Foto: Christin Andersson

Rickard Petersson och André Jerleke på Nadox IT-service hoppas kunna utöka företaget på fler orter. Centrum för företaget ska de dock behålla i Båstad. Foto: Christin Andersson

Daglig drift

Men för att de 65 företagen ska trivas krävs det att allting ska fungera smidigt. Sara Karlsson är den av delägarna som har tar hand om den dagliga driften. Till sin hjälp har hon bland annat Bengt Larsson som vet var de flesta hemligheterna på anläggningen är begravda, det vill säga var ledningarna går.
– Jag började på Eljo 1981 som elinstallatör. När det tog slut 2007 var jag ansvarig för teknikavdelningen och 21 man. Nu är jag elinstallatör igen, säger Bengt Larsson och skrattar.
Han var en av de sista som arbetade kvar efter nedläggningen av Eljo. I samband med den processen mötte han de ansvariga bakom Båstad Företagsby och fick ett nytt jobb hos dem.
– Från början var det en ganska stor förändring att anpassa lokalerna från en fabrik till kontorsutrymmen och annat.

Elinstallatör Bengt Larsson har varit med sedan Eljos tid. Foto: Christin Andersson

Elinstallatör Bengt Larsson har varit med sedan Eljos tid. Foto: Christin Andersson

Lika många

Fem år senare är han fortfarande kvar och jobbar nu bland annat med den nya tillbyggnaden till Enemans.
– Det är förvånansvärt att det har kunnat bli så många företag här. Sommaren 2007 var vi 160 anställda och nu är vi nästan lika många.
Annars är det inte mycket kvar från den tiden förutom ett litet museum i huvudbyggnaderna. Den som flyger över byggnaderna kan också se att det fortfarande står Eljo på taket.
– Något minne får ju vara kvar här, säger Sara Karlsson.
– Förutom jag då, säger Bengt Larsson och ler.
Christin Andersson

Inger Eneman håller koll på kastrullerna och rör i en kokande gryta. Foto: Christin Andersson

Inger Eneman håller koll på kastrullerna och rör i en kokande gryta. Foto: Christin Andersson

Publicerad 02 May 2012 03:00