Annie Andersson på Djurskyddet Ängelholm-Bjäre hoppas att fler kattägare ska ta sitt ansvar och kastrera sin kattFoto: Lotta VEnhagen

Annie Andersson på Djurskyddet Ängelholm-Bjäre hoppas att fler kattägare ska ta sitt ansvar och kastrera sin kattFoto: Lotta VEnhagen

Kattägare måste ta sitt ansvar

Djurskyddet: Kastrering hade minskat problemet med hemlösa katter

BJÄRE. Hemlösa katter är ett stort problem som enligt Djurskyddet Ängelholm-Bjäre bara kan lösas på ett sätt. Djurägare måste ta ansvar och kastrera sina katter.
Sommaren börjar lida mot sitt slut och som vanligt har Djurskyddet Ängelholm-Bjäre haft fullt upp med att ta hand om hemlösa katter som antingen sprungit bort eller blivit övergivna.
– De flesta är negativa till att skaffa sommarkatt, det vill säga att man överger en katt efter sommaren, men de tänker på att om man inte kastrerar sin egen katt så blir det nya katter. Detta har bidragit till ett gigantiskt samhälls- och djurskyddsproblem, säger Annie Andersson på Djurskyddet.

Ingen lag

Inför att en ny djurskyddslag skulle antas i år fanns det ett förslag på att det skulle vara krav på att kastrera och id-märka sin katt, men förslaget gick inte igenom.
– Vi satte stort hopp till den här lagen, men Jordbruksverket duckade och det är sorgligt att man inte tog den chansen att komma till rätta med problemet. Det hade varit bra om samhället hade skapat normer, säger Annie Andersson som vill se mer engagemang från kommunerna också.
– Ett kommunalt katthem hade varit otroligt önskvärt så länge det inte finns en lag som säger att man ska kastrera sin katt.

Katterna som hittades vid Rönne å söker nya hem. Foto: Djurskyddet Ängelholm-Bjäre

Katterna som hittades vid Rönne å söker nya hem. Foto: Djurskyddet Ängelholm-Bjäre

Hel kattfamilj

Djurskyddet fick i somras ta hand om en hel kattfamilj efter att flera boende i Ängelholm ringt om katterna som höll till vid Rönne å.
– Den här familjen är ett utmärkt exempel på hur det går när katter som är inte är kastrerade eller id-märkta släpps ut. De två vuxna katterna är sociala och har definitivt haft ett hem. Men de var inte id-märkta och inte efterlysta så vad gör man?

Stora kostnader

Katterna hade fått tre ungar och under tre dagar lyckades Djurskyddet fånga in familjen som man nu letar nya hem till.
När Djurskyddet tar hand om en katt ser de till att den behandlas mot öronskabb, vaccineras, avmaskas, blir id-märkt och vuxna katter kastreras.
– Trots att vi inte är en kattorganisation utan jobbar för alla djur går största delen av våra insamlade medel till veterinärkostnader för katter, säger Annie Andersson och menar att det behövs en attitydförändring.
– Vi släcker bara eldar nu, det som behövs är att minimera uppkomsten av problemet.
Trots att problemet ibland kan kännas övermäktigt känns det dock inte hopplöst menar hon.
– Varje levande varelse vi kan hjälpa och ge en ny chans gör att vi orkar.
Fotnot: För kontakt med Djurskyddet Ängelholm-Bjäre: www.djurskyddet.se/angelholm-bjare

Publicerad 27 August 2014 00:00