VD över Birgit Nilssons museum, Gitte Lindström Harmark är stolt över nya 500-lappen.
Foto: Niklas Sandberg

VD över Birgit Nilssons museum, Gitte Lindström Harmark är stolt över nya 500-lappen. Foto: Niklas Sandberg

500-lappens nya ansikte

Av
Niklas Sandberg

BÅSTAD. Operalegendaren Birgit Nilsson, som härstammade från Västra Karup, pryder nya 500-lappen. Hon är ett av de nya ansiktena på de nya sedlarna som har valts ut efter deras bidrag till den svenska kulturen. Men kritik har även väckts mot den nya sedeln.
Till höst är det dags för nya sedlar över hela landet. Bland annat blir det nya 20-, 50- och 1000-kronorssedlar, samt en ny 200-kronorssedel. Det blir nya ansikten på samtliga. Till hösten 2016 får vi även nya 100- och 500-kronorssedlar. På 500-lappen blir det extra spännande för alla från Västra Karup då legendariska operasångerskan Birgit Nilsson, som härstammar från orten, kommer att synas. Beslutet att pryda Nilsson på 500-lappen och de övriga välkända ansiktena fattades av Riksbanksfullmäktige redan 2011.
– Motivet bakom valet av dessa personer är att det skulle vara svenska kulturpersonligheter som bidragit till svensk kultur, är välkända av allmänheten och som varit verksamma under 1900-talet, säger Susanna Grufman, enhetschef för kontantförsörjningen på Riksbanken.

Pryds även av Skåne

Den första att pryda sedlarna var Astrid Lindgren på 20-lappen, som anses vara barnens valör. Därefter prydes resterande sedlar med varannan man och varannan kvinna. Vid 500-lappen bestämde man sig för Nilsson med motiveringen att hon har haft en stor inverkan på operakonsten och på svensk kultur.
–Utöver Nilsson på framsidan pryds även sedeln av Skånes landskap, Öresundsbron och Skånes landskapsblomma, prästkragen, på baksidan. Vårt mål är ha platser på baksidan som varit av betydelse för personen på framsidan.

Sedeln visas upp

Den 10 augusti kommer sedlarna även att visas upp på Birgit Nilssons museum i Båstad av Riksbanken. Där kommer allmänheten få en chans att få ställa frågor om sedlarna och få se och känna på dem. På Birgit Nilssons museum är man väldigt glada över att få visa upp sedlarna och över valet att Nilsson hamnade på sedeln för första början.
– Det är jätteroligt. När vi fick reda på att hon skulle vara på sedeln blev vi väldigt glada och stolta. Vi blev minst lika glada när vi fick veta att de ville ha ett pressmöte om sedlarna här, säger Gitte Lindström Harmark som är VD och ansvarig för museet.

Kritik har väckts

När det gäller själva sedeln är man på museet även väldigt nöjda med dess utformning.
– Det är en bra bild av henne på sedeln. Jag gillar även att Öresundsbron syns på baksidan. Detta vill jag se som något symboliskt att hennes opera byggde broar till andra länder och kulturer, säger Gitte Lindström Harmark
Det har dock väckts kontroverser gällande Nilssons sedel. På framsidan kan man utöver Nilssons porträtt även se henne delta i Richard Wagners opera ”Valkyrian”. Wagner var uttalad antisemit och detta motiv på sedeln har retat upp operasångerskan Malena Ernman.
– Det är beklagligt att den här kritiken uppstod och vi tar givetvis till oss av den. Vi har aldrig haft som mål att någon ska ta illa vid sig. Ändå tycker vi inte det är mer än rätt att hon porträtteras i en Wagneropera. Det är en av hennes stora roller i livet, säger Susanna Grufman.
Det finns inga planer från Riksbanken på att ändra motivet efter kritiken.
niklas.sandberg@lokaltidningen.se

Publicerad 23 February 2015 10:45