Clara Månsson ligger tvåa i Europacupen i puckelpist. Foto: Hedvig Wessel

Clara Månsson ligger tvåa i Europacupen i puckelpist. Foto: Hedvig Wessel

Clara Månsson upp på andraplats i Europacupen

Av
Mikael Öhrn

ÄNGELHOLM/ÅRE. Det blev en tredje- och en andraplats i de senaste tävlingarna i österrikiska Gaschurn för den svenska landslagsåkaren i puckelpist Clara Månsson. Nu har hon åkt upp på en andraplats i totalen i Europacupen.
 
Pallplatserna i Österrike var hennes andra och tredje i Europa den här säsongen. Sen tidigare hade hon en silverplats från franska Arbiez, utöver ett antal flera höga placeringar. Med åtta av totalt 14 tävlingar avverkade är det således svenskt på andraplats i totalen.
– Det är väldigt kul. Jag är väldigt glad över det. Vi har sex tävlingar kvar så det ska bli jättespännande, säger Clara Månsson, som på hemmaplan tävlar för Landskrona Ski Club.
Hon ser en klar fördel i att fyra av de sex återstående tävlingarna är på bekant mark.
– Tävlingarna är i Ryssland, Finland och Sverige och i backarna i Finland och Sverige har jag kört ganska ofta. Det ser jag fram emot, säger Clara Månsson och fortsätter:
– Men det är väldigt tajt. Det är bara några poäng som skiljer nedåt.
 
På grund av snöbrist flyttades tävlingarna i Österrike på kort notis. Hon beskriver backarna i Gaschurn som utmanande.
– Det blev väldigt tekniskt svårt. Det var väldigt svåra tempoväxlingar, men min styrka är väl åkningen så för mig blev det väl bra att själva puckelutförandet blev svårt. Men jag vet inte riktigt, det bara satt, säger hon.
Den tekniska utmaningen gjorde att hon valde att göra en så kallad spread, där hon sträcker ut benen i hoppet, istället för en 360 där hon spinner runt i sitt andra hopp.
– Det var nyckeln till den andra dagen då jag kom tvåa. Jag hade en mycket renare ingång i hoppet då.
 
Nu väntar träningsläger med landslaget på hemmaplan i Duved utanför Åre. Sen väntar alltså sex tävlingar till. Finalen går i just Duved.
– Det ska bli jättekul. Det brukar vara bra väder, bra pucklar och mycket folk, avslutar Clara Månsson.
Clara Månsson är inte ensam svensk att göra bra ifrån sig i backarna ute i Europa. Walter Wallberg leder herrarnas Europacup och Ludvig Fjällström tog sig upp på pallen och en tredjeplats i ett världscupåk i USA i början av månaden.

null

Publicerad 17 February 2016 18:00