Laholms FK degraderas till division 3 i höstas. Nu riktas blickarna mot nästa säsong. ?Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

Laholms FK degraderas till division 3 i höstas. Nu riktas blickarna mot nästa säsong. ?Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån

”Har aldrig varit lika taggad som nu”

Av
Andreas Holm

FOTBOLL. Att nå division 2 kom som en överraskning. Det spillde över på säsongen där Laholms FK endast vann tre matcher och trillade ur. Nu gör man en nystart i trean.
– Vi var inte riktigt beredda får tvåan. Det var en stor överraskning att vi vann trean och inför säsongen fortsatte vi som vanligt utan att värva. Något vi kanske borde ha gjort, säger Peter Åberg, tränare i Laholms FK som tog samtliga segrar hemma på Glänninge Park.

Det blev heller inte bättre av att flera spelare, många av dom tongivande nyckelspelare i laget, skadade sig under försäsongen.
– Vi fick en jättedålig start som sedan hängde över oss hela säsongen. Jag kunde inte ta ut samma startelva i varje match. Men killarna visade stor moral och karaktär och gjorde en fantastisk höstsäsong och visade att mycket väl var ett division 2-lag. Tyvärr räckte det inte till nytt kontrakt, säger Åberg.
Direkt efter att sista matchen spelats gav Laholmstränaren sina spelare ledigt i fyra veckor. Förra veckan satte försäsongsträningen igång. Peter Åberg går in på sin femte säsong och har aldrig varit lika taggad som nu, trots degraderingen.
– Under åren har vi genomfört en generationsväxling och tappade många spelare de första tre säsongerna. Nu har vi ett ungt lag där de äldsta är födda 1994 och de yngsta 2000. Inte många har valt att lämna utan vill stanna kvar och forma ett nytt division 2-lag. Det ska bli väldigt spännande och jag har aldrig förr varit lika taggad inför en säsong som nu, säger han.

Hur kommer det sig?

– Dels har vi väldigt unga spelare fostrade i Laholms FK och dels har hela gruppen att inte ta någonting för givet. Fotboll är en färskvara och vi har aldrig haft så bra kontinuitet som nu. Jag ser fram emot en ny säsong som känns som en nystart.
Är målet att ta sig upp till tvåan igen?
– Nu tycker jag du ställer frågan fem månader för tidigt. Just nu tänker jag inte på några resultatmål.
Men vem kan utmana i toppen?
– Högaborg får ta på sig favoritskapet. De är solklara favoriter följt av Västra Frölunda. Det ger oss en möjlighet att jobba utan press.

2008 lirade Laholms FK i division 2. Mellan 2009 till 2015 gällde trean, förutom ett år i division 4. Efter en kort sejour uppe i tvåan väntar division 3 igen i en serie som uppskattas av Peter Åberg.
– Vi har sju halländska lag i sydvästra Götalandsserien. En speciell seger där det finns sex lag som kommer göra allt för att slå oss i ett derby. Nu är vi kanske favoriterna i Halland och de som alla vill slå. En roll som vi hade i år.


andreas holm
@Byline Mail:andreas.holm@lokaltidningen.se

Publicerad 08 December 2016 09:00