I det närmaste samtliga feriearbetare var nöjda med sommarjobbet.

I det närmaste samtliga feriearbetare var nöjda med sommarjobbet. Foto: Laholsm kommun/privat.

Succé för kommunens feriearbete

"Arbetsplatserna beskriver det som ett fantastiskt år"

LAHOLM.

Feriearbetet för året är till ända och det visar sig vara ett fantastiskt resultat. Av de 203 ungdomar som medverkat uppger 96 procent att de trivts.

Av
André Kvist

Sedan 1998 har Laholms kommun erbjudit ungdomar kommunala sommarjobb, så kallat feriearbete. 2001 påbörjade man ett samarbete med kommunens föreningar inom Laholms föreningsråd och för fyra år sedan började man utbilda ungdomar framtida ledare med Hallands idrottsförbund och SISU.

I sommar har 203 ungdomar som går första eller andra året på gymnasiet feriearbetat. Extra statliga bidrag från Arbetsförmedlingen gjorde det möjligt att ta in fler än tidigare. Utöver att var idrottsledare har ungdomarna städat, arbetat i kök, med äldre och barn, varit strandvärdar och mycket mer.

– Jag är så glad att ungdomarna får möjlighet att prova på ett arbete, att pröva på vad arbetsmarknaden innebär. Det är viktigt att ungdomarna får erfarenhet av yrkeslivet och avgöra om det yrke de fått prova är något intressant för framtiden. Med arbetslivserfarenhet i bagaget blir många ungdomar anställningsbara efter gymnasiet, säger Jenny Kolnig, enhetschef Arbetsmarknadsinsatser, Laholms kommun.

Efter avslutad tjänstgöring har alla ungdomar fått möjlighet att svara på en enkät. Drygt 96 procent svarade att de trivdes bra eller mycket bra på sina arbetsplatser. Majoriteten behövde aldrig kontakta Ferieteamet eftersom allt löpte som det skulle.

Arbetsplatserna tyckte också om ungdomarnas insatser, två tredjedelar svarade att feriearbetaren gjorde nytta eller mycket nytta på arbetsplatsen.

– Det har varit ett fantastiskt arbete av personalen i Ferieteamet som arbetat hårt att placera rätt person på rätt plats, det kräver en noggrannhet. Arbetsplatserna ska ha en stor eloge för att de varit så öppna och stöttande mot ungdomen som haft feriearbete.

Är det något du är missnöjd över?

– Nej, faktiskt inte! Allt har gått otroligt smidigt, Ferieteamet var ute i god tid mot arbetsplatserna och ungdomarna och vi har arbetat mot kommunens mål att alla unga som går ut gymnasiet ska ha haft minst en arbetslivserfarenhet, säger Jenny Kolnig.

Några förbättringsområden är att informera arbetsplatser om innehållet i en introduktion och att man redan vid informationskvällen kopplar samman feriearbetare med arbetsplats. Nästa års ansökanstid öppnar den 18 februari nästa år.

Publicerad 06 November 2018 15:33