Förskolans personal har flaggat för lösningsmedlets starka dofter i över ett år.

Förskolans personal har flaggat för lösningsmedlets starka dofter i över ett år. Foto: Mostphotos.

Föräldrar håller barn hemma från förskola

"Det är våra barn ni låter vistas i denna giftiga miljö"

LAHOLM.

Lukten av lösningsmedel från Nilsson special vehicle är så stark att barn på Sofiero förskola hundra meter bort inte kan vistas ute. Efter nonchalerade uppmaningar till kommunen om att stänga anläggningen eller förskolan har nu flera familjer valt att hålla barnen hemma.

Av
André Kvist

Det är utsläppen av lösningsmedlet styren som kommer när bilfabriken lackar och spacklar som är orsaken till problemen. Hundra meter bort ligger Sofiero förskola och både personal och föräldrar har upprepade gånger kritiserat både kommunen och anläggningen för att detta är hälsofarligt för barnen.

Trots den starka kritik håller kommunen fast vid den redovisning som miljökontoret gjort: "Med utgångspunkt från de långtidsgränser som finns för hälsorisk visar beräkningar att utsläppen inte kan leda till skada på människors hälsa."

Personalen som fört loggbok över dofterna i ett år har uppmärksammat att koncentrationerna av styren kommer i väldigt höga nivåer under kort tid. Utredningen som gjorts av konsulten Miljöassistans åt bilföretaget beräknar dock inte korttidsmedelsvärdet utan långtidsmedelvärden, menar kritiker. Resultatet var att utsläppen inte var hälsofarliga.

Nu vägrar ett antal familjer att lämna sina barn på förskolan.

"Det är våra barn som ni låter vistas i denna giftiga miljö och ändå gör ni ingenting åt det. Jag vill med detta mejl låta er veta att jag inte längre vågar lämna min son på förskolan som han älskar", skriver en förälder till utbildningschef Richard Mortenlind.

Även flera andra föräldrar har valt att hålla barnen hemma från förskolan. somliga har sökt förskoleplatser på annat håll.

Efter den enorma kritik har kommunen nu valt att granska utredningen närmare. Arbets- och miljömedicin Syd i Lund ska göra det inom kort och utvärderingen väntas inom några veckor. Under tiden får flera barn stanna hemma.

"Det säger väl något när personer under 18 år inte får vistas i samma lokal som dessa medel, då kan det omöjligt vara hälsosamt för små barn att andas in detta även under korta perioder!"

Publicerad 22 November 2018 09:35