Ett så kallat Digidelcenter är tänkt att byggas upp i anslutning till Kompetenshubben, som invigdes i höstas.

Ett så kallat Digidelcenter är tänkt att byggas upp i anslutning till Kompetenshubben, som invigdes i höstas. Foto: Mostphotos

Båstad ska öppna ett digitalt center

BÅSTAD.

Så kallade Digidelcenter är en fysisk plats där kommuninvånare kan vända sig för att få hjälp med digitala tjänster och teknik. Båstads kommun har fått stöd för att öppna ett sådant center.

Av
Martin Wingren

Projektet har visat sig vara framgångsrikt, menar Internetstiftelsen som är initiativtagare till Digidelcenter som i dagsläget finns bland annat i Helsingborg. Nu ska det spridas till 15 nya kommuner, varav Båstad är en av dessa. Kommunen har beviljats 600 000 kronor, vilket täcker en projektledare som under ett år arbetar med projektet.

– Det är klart roligt, det är ett område som är verkligen aktuellt för många människor och digitaliseringen bara ökar, säger Fredrik Grubb som är processutvecklare på Bildning och arbete i Båstads kommun.

Tanken är att ett Digidelcenter ska byggas upp i anslutning till Kompetenshubben som invigdes i höstas. Första steget är att göra en kartläggning över vilka grupper som kan tänkas behöva stöd med det digitala och hur centret kan utformas. I full gång kan centret vara hösten 2019, enligt Fredrik Grubb.

– Men vissa delar kan komma igång tidigare. Vi märker att personer som står långt från arbetsmarknaden förväntas använda digitala tjänster och de kan behöva stöd och hjälp med dessa verktyg och centret har skissats i anslutning till Kompetenshubben. Men det kan även handla om äldre personer och personer som nyligen kommit till Sverige. Det kanske blir förevisningar, där man får hjälp med till exempel hur man skaffar bank-id, säger Fredrik Grubb.

Digidelcentret är sedan tänkt att fortsätta framåt.

– Tanken är att det fortsätter 2020 och sedan framåt men det är inte klart i vilken form. Nu ska en kartläggning göras i första fasen, säger Fredrik Grubb.

50 kommuner har ansökt om medel och i en första omgång får 15 kommuner landet över stöd för att kunna dra igång konceptet. Totalt får kommunerna dela på 10,4 miljoner kronor. Internetstiftelsen hoppas att kunna bevilja fler kommuner stöd nästa år.

Publicerad 30 November 2018 07:00