Jeanette Gradin oroas över att någon av hästarna ska få panik, börja väva, och skada sig själva till följd av smällandet.

Jeanette Gradin oroas över att någon av hästarna ska få panik, börja väva, och skada sig själva till följd av smällandet. Foto: André Kvist.

Hästägare vädjar: "Vi kan inte vara beredda i två månader"

Den värsta tiden på året har redan börjat och det är lång tid kvar till smällandet upphör trots lagen

KILLHULT.

Nu börjar den period som hästägare fasar. Två månaders av "helvete" då människor i tid och otid smäller fyrverkerier som skrämmer djuren. Jeanette Gradin är en som spenderar otaliga timmar att lugna sina djur.
– Vi kan inte vara beredda i två månader!

Av
André Kvist

På en gård i Killhult en bit utanför Våxtorp bor Jeanette Gradin med sina 13 hästar. Hon är bara en av många hästgårdar i området, kör man förbi ser man ideligen nya hagar och ståtliga djur.

Trots att gården ligger på landsbygden så upplever hon och andra ägare i området som Lokaltidningen pratat med, stora problem med fyrverkerier.

– Förra nyår hade vi förberett med att ta in hästarna i god tid, satt på ljuset och skruvade upp radion. Sedan fick vi stå i stallet i flera timmar, en av våra hästar fick panik och slog sig rejält, berättar hon.

I Laholms kommun är det lagligt att smälla fyrverkerier utan tillstånd vid tre tillfällen på året; påskafton, valborgsmässoafton och givetvis nyårsafton. Vid samtliga tillfällen får man smälla mellan klockan 18 och 01. Trots det är hela december och långt in i januari en tid då hästägare tampas för att lugna djuren när smällandet går igång, Jeanette beskriver det som ett "helvete".

– Förra året smälldes det från 1 december till sista januari. Hade det bara varit de få timmarna på nyårsafton hade vi kunnat droga djuren men vi kan inte använda droger i två månader!

Jeanette Gradin med två av sina hästar.

Jeanette Gradin med två av sina hästar. Foto: André Kvist.

Ett par kilometer bort har en fyrverkeriaffär öppnat. Dessa har fått tillstånd att vid tre tillfällen i december få uppvisningsskjuta sina produkter. Något som Jeanette är förbryllad över.

– Jag antar att polisen gjort en riskbedömning för brandrisk, men man har inte tagit hänsyn till hästar och djur för här omkring finns mycket djur, bland annat ett hundpensionat. Hästar är stora djur och kan få vansinniga skador och göra stora skador om de kommer lös.

Många hundägare spenderar nyår på platser där det företrädesvis inte smälls, ofta långt bort från städer och folksamlingar. Länsveterinär Christa von Limburg-Stirum berättar att alla djur påverkas på ett eller annat sätt, framförallt för att de har bättre hörsel och känner inte igen dessa kraftiga smällar.

– Djur generellt är känsligare för höga djur. Hästar är ju flyktdjur och om det låter mycket går flyktinstinkten igång. Sekundärt kan de skada sig om de får panik och då försöker fly, det kan vara en fara för både häst och ryttare, säger hon.

Rådet hon ger är att man bör vara närvarande, tala sansat och försöka lugna djuren inne i stallet så gott det går. Att använda droger är den sista utvägen för att djuret inte ska skada sig eller andra. Personligen tycker hon att det är onödigt att smälla fyrverkerier just när så många djur far illa vid.

– Man kanske kan tänka efter en extra gång innan man drar iväg fyrverkerierna. Det minsta man kan göra är att prata med sina grannar och höra om de har djur, säger Christa von Limburg-Stirum.

Hästarnas flyktinstinkt kan gå igång om de får panik, till skillnad från andra djur vill de därifrån till varje pris.

Hästarnas flyktinstinkt kan gå igång om de får panik, till skillnad från andra djur vill de därifrån till varje pris. Foto: André Kvist.

Jeanette Gradin tycker att första steget vore att låta kommunen sköta firandet och förbjuda privatpersoner från att smälla. Då skulle det ske i städerna så landsbygden är förskonade.

– Jag hade helst önskat att det är kommunen som sköter det inne i städerna. Någon gång kommer fyrverkerier att bli förbjudet, men jag önskar det vore nu, säger hon och fortsätter:

– Håll er till nyårsafton, då är vi åtminstone förbereda! Men vi kan inte vara beredda oss i två månader.

Publicerad 05 December 2018 09:00