"Det är inte förenligt med ett välfärdssamhälle", menar Bertil Johansson (LP) om att människor tigger. Foto: Mostphotos.

Laholmspartiet tar upp frågan om tiggeriförbud på nytt

"Stora delar av tiggeriet är förenligt med grov brottslighet"

LAHOLM.

Efter att Vellinge kommun fått rätt att införa ett tiggeriförbud av Högsta förvaltningsdomstolen väljer lokalpartiet Laholmspartiet att följa efter. Med motiveringen att bekämpa organiserad brottslighet med ett förbud vill man nu lyfta frågan igen.

Av
André Kvist

I oktober 2017 lade Laholmspartiet fram en motion om att förbjuda tiggeri i kommunen. Sedan dess har det varit tyst i frågan medan diskussionerna förts på annan håll med kommunen Vellinge i centrum.

Veckan innan julafton fick Vellinge kommun rätt av Högsta förvaltningsdomstolen att införa ett lokalt tiggeriförbud och då blossade frågan upp igen.

Vinden har vänt i frågan menar Bertil Johansson (LP). Motiveringen till förbudet är att det ska hjälpa att bekämpa organiserad brottslighet. Istället för kriminella, ska landet Sverige hjälpa de fattiga att få det bättre.

– Det är inte förenligt med ett välfärdssamhälle att folk skall sitta och tigga på våra gator, och det är en stor skam, att vissa länder exporterar sina tiggare till andra länder och inte löser frågan i sina egna länder. Sedan är det bevisat att stora delar av tiggeriet är förenligt med grov brottslighet, säger han.

I den gamla motionen från förra året ville man förbjuda all tiggeri på offentlig plats. Privata markägare får dock bestämma själva. Samt att organisationer som har tillstånd undantas förbudet. Nu hoppas partiet att andra agerar i frågan.

– Vi har redan ett stort folklig stöd i ett förbud, sedan är frågan om politikerna har modet att införa ett tiggeriförbud, säger Bertil Johansson.

Många andra kommuner har väckt frågan om tiggeriförbud på nytt. Bland annat Båstad och Staffanstorp med flera i Skåne och flera stycken kommuner kring Stockholm.

Publicerad 20 December 2018 00:00