Bara en skånsk kommun, Burlöv, får godkänt för sin tillsyn av rökfria miljöer.

Bara en skånsk kommun, Burlöv, får godkänt för sin tillsyn av rökfria miljöer. Genrebild: Mostphotos.com

Tillsyn av rökfria miljöer i Båstad får underkänt

Bara en skånsk kommun får godkänt

BÅSTAD.

Tillsynen av det utökade förbudet mot rökning på offentliga platser, som införs den 1 juli, ska skötas av kommunerna. Men redan i dag är tillsynen av rökfria miljöer eftersatt, menar Folkhälsomyndigheten. Av Skånes 33 kommuner underkänns 32, inklusive Båstad.

Av
Martin Wingren

Hela 183 av 286 granskade kommuner i landet fick underkänt av länsstyrelserna 2017, "huvudsakligen på grund av låg eller obefintlig tillsynsfrekvens och då främst på området rökfria miljöer", enligt Folkhälsomyndighetens senaste uppföljande rapport.

– Tillsynen av rökfria miljöer är väldigt nedprioriterad. Man har inte mycket resurser alls att jobba med det här på kommunal nivå, säger Stefan Persson på Folkhälsomyndigheten till nyhetsbyrån Siren.

I Båstad har tjänsten som folkhälsosamordnare tagits bort, något som har bidragit till att Båstad inte har godkänts, menar kommunens alkohol- och tobakhandläggare Ildiko Lundberg.

– Det är en komplex fråga att jobba med som kräver samarbete med skolan, rektorer och polisen. Vi hoppas framöver att vi kan tänka framåt och jobba hårdare för att få ett samarbete med skolor för att kunna fullfölja kraven från länsstyrelsen och Folkhälsomyndigheten, säger Ildiko Lundberg.

Hon menar att det är svårt att få barn att förstå att rökning är farligt.

– Även föräldrar måste vara inblandade och det måste vara info till barnen med föreläsningar bland annat, säger handläggaren.

De nya reglerna som införs den 1 juli i och med det utökade förbudet mot rökning på offentliga platser kommer att göra uppdraget mer komplext, menar Ildiko Lundberg.

– Det kommer att innebära stora förändringar och bli mer att göra, till exempel att vi även ska granska lämpligheten hos de som söker tillstånd för att sälja tobak, säger alkohol- och tobakhandläggaren.

Publicerad 23 January 2019 07:00