Bilden är ett montage.

Bilden är ett montage. Bilden är ett montage. Foto: Ritzau Scanpix/Matt Houston/Mostphotos.com

Lärare utköpt efter sextrakasserier mot barn – fick goda referenser av arbetsgivaren

Mannen fick nytt lärarjobb men åtalas nu för grova barnporrbrott

LAHOLM.

En lärare misstänks för grovt barnporrbrott under tiden han arbetade i Laholm. Under samma period larmade 12 flickor på skolan om att läraren vidrörde dem sexuellt. Mannen köptes ut för en miljon kronor men fick goda referenser av Laholms kommun och kunde börja arbeta i en annan kommun.

Läraren som misstänks för barnporrbrott har varit aktuell för polisen tidigare. 2015 larmade flickor på skolan där mannen arbetade om att han rört vid dem sexuellt, bland annat på underlivet.

Kommunen polisanmälde händelserna vid två tillfällen och det fanns sju målsägande flickor även om över 12 flickor ska ha larmat om mannen. Åklagaren lade ner ärendet eftersom att det inte gick att bevisa brott.

Läraren köptes senare ut av Laholms kommun för över en miljon kronor. Nu kan Lokaltidningen avslöja att samma kommun gav mannen tillräckligt goda referenser för att han skulle få ett nytt jobb som lärare i en annan kommun.

Rektorn på den nya skolan säger till Lokaltidningen att de alltid tar referenser på personerna de anställer.

– I det här fallet tog jag referenser av två skilda personer som varit hans arbetsledare. Med referenserna gjorde jag bedömningen att det var okej att göra en provanställning. Jag gjorde också registerutdrag som var helt rena, säger rektorn på den skola som läraren gick till.

Provanställningen avslutades men rektorn vill inte kommentera varför.

Skolan som köpte ut läraren anmälde aldrig honom till skolinspektionen för de kränkningar han misstänktes för.

Lokaltidningen har tidigare berättat att läraren ska åtalas eftersom man hittat grov barnporr på mannens dator.

Nu har Skolinspektionen initierat ett ärende efter att någon skickat in Lokaltidningens artikel om läraren.

– När vi får kännedom och något sånt här så tittar vi om det finns något bakom som gör att vi kan göra en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd, säger Eva Wei, jurist på Skolinspektionen som utreder anmälan.

Borde kommunen ha anmält det här till Skolinspektionen redan 2015?

– Det finns ingen skyldighet för dem att göra det, säger Eva Wei.

Men de polisanmälde honom två gånger och köpte ut honom, borde de inte anmält honom till er också med tanke på att han jobbade vidare i andra kommuner?

– Det vi utreder är egentligen anmälningarna om vi får signaler. Kommunen verkar ha gjort en egen utredning. De normala är att vårdnadshavare anmäler till oss. Det är lite speciellt eftersom att det skedde tack vare artikeln, säger Eva Wei.

Lokaltidningen har vid upprepade tillfällen sökt den skolchef som är ansvarig för lärarens avsked i den aktuella kommunen.

Publicerad 13 February 2019 15:20