Foto: Mostphotos

Barnporrmisstänkte läraren – Kommunen skyller på Skolinspektionen

"Det viktiga för oss var att han inte jobbade här längre"

LAHOLM.

Nu tar Laholms kommun bladet från munnen om den lärare som köptes ut efter sextrakasserier men kunde börja arbeta i en ny kommun tack vare goda referenser av Laholm. Läraren åtalas nu för synnerligen grova barnporrbrott.

Under torsdagen avslöjade Lokaltidningen att läraren som köptes ut 2015 efter att 12 flickor larmat om sextrakasserier kunde börja arbeta i en annan kommun. Referenserna Laholm lämnade var tillräckligt bra för att ge mannen en provanställning.

Mannen är misstänkt för grova barnporrbrott efter att på sin dator ha haft filmer och bilder på synnerligen grova övergrepp på barn.

Först nu väljer Laholm att kommentera rapporteringen i Lokaltidning. Frågan som hängt i luften är varför lärarens beteende och lämplighet inte anmäldes till Skolinspektionen.

– Anledningen till att vi inte anmälde var att vi rådfrågade Skolinspektionen. I och med att läraren inte kunde fällas för lagbrott och han var en duktig lärare i sitt ämne fattade vi det beslutet. För mig var det jätteviktigt att han inte arbetade här längre, säger Carin Källström, biträdande utbildningschef i Laholm och den som hanterade händelserna 2015.

Är inte det ett svek mot flickorna som larmade om att läraren vidrörde dem sexuellt?

– Jag tycker inte det är ett svek för vi säkerställde att han inte arbetade med våra elever i vår kommun. Man kunde inte bevisa något och la ner polisutredningen. Han var inte en dålig lärare. Det var beteendet vi polisanmälde, säger Carin Källström.

Stannade ert ansvar där? Han gick ju vidare och jobbade med barn andra kommuner?

– I detta läge fattade vi beslutet att inte gå vidare för att det inte fanns bevis.

Var det du som lämnade referenserna till rektorn i den andra kommunen?

– Nej. Däremot hörde rektorn av sig när läraren var aktuell för att provanställningen skulle övergå i en fast anställning. Då berättade jag att det fanns skäl till varför vi avslutade tjänsten.

VET DU MER? Mejla reportern på felix.alnemark@lokaltidningen.se Vi är särskilt intresserade av att komma i kontakt med föräldrar och elever som larmade om läraren år 2015. Självklart får du vara anonym.

Publicerad 14 February 2019 11:48