Foto: Mostphotos

Muslimsk gravplats byggs vid kyrka

Kyrkans mark i Skummeslövsstrand ska användas

SKUMMESLÖVSSTRAND.

Laholms pastorat förbereder för att kunna begrava muslimer. Anledningen till planerna är att de muslimska begravningsplatserna i Halmstad börjar ta slut och att kontraktet med Laholm är uppsagt.

– Det är ett faktum vi stod inför för ett och ett halv år sedan och det måste vi tillgodose. Vi lyder under begravningslagen. Vi har utfört begravningar i tusen år och det är ingen annan som vill göra det. Det är vårt uppdrag, säger Anders Knutsson, kyrkoherde för Svenska kyrkan i Laholm och Skummeslöv.

Pastoratet har fått tillåtelse att ändra markanvändningen i detaljplanen för marken mellan Skummeslövs kyrka och E6. Det gör att nästa steg blir att upprätta en detaljplan för den muslimska begravningsplatsen.

– Vi förbereder en gravplats med utritade gravplatser ungefär som en kyrkogårdskarta. Vi gör det som ingår, med en liten rabatt eller gräsmatta. Anhöriga kommer sköta själva begravningscermonin, säger Anders Knutsson.

Inom samma projekt ingår att skapa ett nytt församlingshem på samma sida gatan som kyrkan.

– Varje måndag måste vi gå två gånger över gatan med alla barn till församlingshemmet. Vi har tjatat i sex år på att få ett övergångsställe. Men därför bygger vi ett nytt församlingshem så att vi kan utvidga med begravningsplatsen också, säger Anders Knutsson.

Planen beräknas kunna påbörjas vintern 2019/2020 och antas 1–2 år efter påbörjat detaljplanearbete.

Publicerad 15 February 2019 15:03