En städare på skolan upplevde läraren som närgången. Problemen var så stora att hennes arbetsgivare flyttade henne till en annan arbetsplats.

En städare på skolan upplevde läraren som närgången. Problemen var så stora att hennes arbetsgivare flyttade henne till en annan arbetsplats. Foto: stock.adobe.com

Utsatte städare för närmanden

Städarens arbetsgivare valde att omplacera henne på grund av obehaget

LAHOLM.

Efter att Lokaltidningen berättade att en lärare åtalas för barnporrbrott inledde Skolinspektionen ett ärende om hans lämplighet. Nu har Laholms kommun svarat på myndighetens frågor. Det framkommer också att läraren var närgången mot en städare på skolan.

Skolinspektionen utreder lärarens lämplighet inför en eventuell anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd.

– Det är bara Lärarnas ansvarsnämnd som kan besluta om en varning eller indragen lärarlegitimation, säger Eva Wei, jurist på Skolinspektionen som utreder ärendet.

Laholms kommun skriver i sitt svar att de under juni-november 2015 fick kännedom om att elever upplevt obehag av att läraren kommit för nära. Händelserna utreddes och läraren var under tiden tagen ur tjänst.

Laholm har i sitt svar tagit med den utredning de gjorde 2015. Där framkommer att mannen hade ett oönskat beteende mot flickor vilket upplevdes ovälkommet, obehagligt och kränkande. Han agerade också olämpligt mot en kvinnlig städare vid flera tillfällen och kom henne för nära. Det fick städarens arbetsgivare att flytta henne till en annan arbetsplats.

Rektorn på skolan påtalade problemen vid ett flertal tillfällen till läraren, trots det fortsatte det oönskade beteendet. Mannen ska också ha särbehandlat pojkar och flickor och behandlat pojkar med utländsk bakgrund på ett sätt så att de missgynnas, enligt utredningen.

Arbetsgivaren kunde inte garantera att elever fick en trygg och ofredad miljö och därför sparkades läraren från sin tjänst.

Skolinspektionens utredning av lärarens lämplighet fortgår och innefattar också hans anställningar i andra kommuner såväl som den nedlagda förundersökningen rörande sexuella trakasserier i Laholm och det nya åtalet rörande barnporrbrott.

– Vi har frågat Laholms kommun och hans arbetsgivare på andra kommuner. Vi har också frågat åklagarna, säger Eva Wei.

Detta har hänt

Det var den 25 januari som Lokaltidningen kunde berätta att en lärare som arbetat i Laholm åtalas för barnporrbrott efter att ha haft synnerligen grov barnpornografi på sin dator. Artikeln kom Skolinspektionen till del som inledde ett ärende.

Skolinspektionen ville bland annat veta om det funnits anledning att ifrågasätta lärarens lämplighet och om det finns händelser som de borde känna till. Laholm krävdes också på ett yttrande om lärarens lämplighet.

Den 13 februari kunde Lokaltidningen avslöja Laholms kommun köpte ut läraren 2015 för över en miljon kronor men gav honom tillräckligt bra referenser för att han skulle kunna börja arbeta i en annan kommun.

Anledningen till utköpet var att 12 flickor på skolan där mannen arbetade larmade om att han vidrört dem sexuellt. Händelserna polisanmäldes men utredningen lades ner i brist på bevis.

Publicerad 19 February 2019 08:50