Fem skolor har betalat läraren för att sluta.

Fem skolor har betalat läraren för att sluta. Foto: Adobe

Barnporrmisstänkte läraren sparkad från fem skolor för sextrakasserier

Har fått avgångsvederlag på 2,2 miljoner kronor

LAHOLM.

Läraren som åtalas för barnporrbrott under samma period som han arbetade i Laholm har fått sparken från fem skolor på åtta år. Totalt 2,2 miljoner kronor har betalats ut i avgångvederlag enligt SVT Halland.

Lokaltidningen har tidigare berättat att läraren polisanmäldes vid två tillfällen av Laholms kommun efter att 12 flickor larmat om hans sexuella trakasserier. Polisanmälningarna lades ner i brist på bevis men Laholm köpte ut läraren för över en miljon kronor. Han fick dock tillräckligt goda referenser för att kunna gå vidare till en skola i en annan kommun.

Det är först efter Lokaltidningen berättade om att läraren åtalas för att ha haft synnerligen grov barnporr på sin dator som Skolinspektionen inledde ett ärende mot honom för en eventuellt anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd. Lärarnas ansvarsnämnd kan besluta om han ska varnas och om hans lärarlegitimation ska dras in.

Nu berättar SVT Halland att läraren jobbat i totalt sex kommuner och avskedats från fem uppdrag de senaste åtta åren. Mannen har vid tre tillfällen blivit utköpt för totalt 2,2 miljoner kronor.

Efter att mannen fick sparken i Laholm 2015 gick han vidare till en annan kommun men efter oroliga samtal från vårdnadshavare och indikationer på att han varit för närgången mot barnen fick läraren sluta där.

Efter det fick han anställning på ytterligare en kommun men innan han började undervisa fick skolchefen nys om omständigheterna kring de andra anställningarna och han fick sluta.

– Det här är ett misslyckande för alla parter. Inte minst för de här halländska kommunerna och deras skattebetalare. Men man kan inte ta några risker vad gäller elevernas säkerhet. Då får det kosta hellre än att man går in och tar de här risken, säger Jakob Widström som arbetar som förhandlingschef, till SVT Halland.

Han har varit med om att köpa ut läraren i två olika kommuner.

Läs Lokaltidningens artiklar om läraren nedan.

Publicerad 25 February 2019 09:43